Tamamen topraksızlaştırmayla bu ağacın nebarisini daha iyi analiz etme şansım oldu. Şimdiye kadar seçtiğim ön yüzün tam ters tarafında bu şekilde yüzey kökleri varmış meğer.
begonvil kengai - nebari arka - 19.07.2014.jpg
Saksı değişiminde bu durumu farkettikten sonra ağacı iki yönlü değerlendirmeye, eğitmeye başladım. Taç kısmını iki yönden de hoş görünecek şekilde tasarladım. Yine önceki ön yüze doğru hafif kavis verdiğim şelale bölümünü de tam merkez izdüşüme alıp iki yönden de bakıldığında izleyiciden eşit uzaklıkta kalacak şekilde yeniden konumlandırdım.
Şimdiye kadar hiç görmediğimiz, ağacın arkadan bakış açısı. Nam-ı diğer "alternatif ön"
begonvil kengai 2. ön - 19.07.2014.jpg
Saksı seviyesi nedeniyle yüzey köklerini göremiyoruz, ama zaten şimdilik yaz sıcakları nedeniyle onları korumaya almış durumdayım.
Bir sonraki, artık muhtemelen kalıcı olacağı saksıya geçtiğinde yüzey kökleri de açığa çıkıp bu açıdan görünür olacaklar.
Yüzey kökleri ve burgu yaparak yükselen gövde başlangıcı bu cephenin albenili özellikleri.
Şimdiye kadar hep izlediğimiz ön yüzün güncel hali ise böyle.
begonvil kengai - 19.07.2014.jpg
Bu tarafta yine gövdenin hoş kavisler yaparak yükselmesine bir de taç boyunca uzanan ölü dal ekleniyor. Bu yüzdeki çekiciliği korumak için o dalı mümkün olduğunca kapatmamaya gayret ediyorum.
Fotoğrafın parlaklığından ve geçen ay uyguladığım lime sulphur'den dolayı duvarın beyazıyla karışsa da, gerçekte daha dikkat çekici duruyor.
Aslında kengai kısmından vazgeçip eğik tarza dönsem, ya da yarı şelale gibi değerlendirsem çok az işi kalmış bir çalışma olur. Ama yetişeceğimiz bir yer yok, hem kararları zamana bırakıp en doğruya ulaşmak, hem de hiç yoktan kurbanlık dal misali en alt dalı kalınlaştırdığı için şu an ağacın tarzından memnunum. İleride tekrar bakarız...