Ben yorum getirebileceğim soruları kendimce cevaplamaya çalıştım.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lahika
Merhaba...
1) Yemeklerde kullanmak için aldığım fesleğenlerin gövdelerini suya koydum, dirildiler.. köklenmesi için bekliyorum.. Acaba bu şekilde köklenirler mi ve bu şekilde bu mevsimde ekebilir miyim?
|
Fesleğenler (biz burada reyhan deriz) çok arsız bitkilerdir. Koyduğunuz suda kesinlikle kökleneceklerdir. Biraz bekleyin.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lahika
a) Yalnız bu ikisi yani havuç ve salatalık tohumlarının üzerlerinde dikkat ilaçlıdır yazıyor. Forumda önceden okuduğum ve aklımda kalanlara göre bu ilaç, tohumun muhafazası için ve organik değil mi? Bizlere bir zararı olmasa gerek..
|
Bahsettiğiniz ilaç kırmızı renkli bir koruyucudur. Bizler tohumluk arpa ve buğdayları da bu ilaçla karıştırarak saklarız. Bu ilaç tohumu çeşitli bit ve böceklerden korumak içindir. Ekim yaptıktan sonra elinizi iyice yıkarsanız hiçbir şekilde zararı olacağını düşünmüyorum. İsterseniz tohumları ellemeden de ekim yapabilirsiniz.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lahika
3) Yemek için aldığımız üzümlerin çekirdeklerini atmayıp biraz suda bekletsek ve eksek çıkarlar mı? 
|
Ben de çoğu kez denedim ve çıktılar. Ancak bana göre tohumdan üzüm yetiştirmek yerine bahar ayında asmadan kestiğiniz çubukları toprağa sokarak (çelikleme) daha sağlıklı asmalar yetiştirebilirsiniz.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lahika
4) Limon çekirdeklerini üzümde bahsettiğim gibi yaptım ce çıktılar =) Şimdi limon fidelerim oldu minik minik ama bunları nereye nasıl ekmeliyim bilmiyorum  yardım eder misiniz? = )
|
O fidanlar sanırım şu an saksıdalar. Bırakın biraz o saksıda kalsınlar ve büyüsünler. Eğer bahçeye dikmek istiyorsanız biraz boylanmalarını bekleyin. Ancak saksıda yetiştirecekseniz ben limonların saksıda yetiştirilmelerine karşıyım. Belki o minik fidanlardan bonsai yapabilirsiniz.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lahika
5) Domates salatasının suyunu boş saksıma(bahçe topraklı, gübreli) döktüm ve limle şöyle bir karıştırdım ve domatesler çıktılar  Peki şimdi o minik zayıf domates filizlerini ne yapacağım? Çok ama çok zayıf görünüyorlar..
|
Ben de saksıya domatesler ekerim. Genelde bir saksıda 5 ya da 6 tane fide çıkar. Böyle durumda fideleri hiç sökmem. Belli bir süre sonra aralarındaki rekabete bazıları yeniliyor. Ve size güçlü fideler kalıyor. En sonunda saksıda bir fide bırakabilirsiniz. Ancak fideleri ayrı ayrı saksılara ekmek istiyorsanız mümkün olduğunca toprağıyla çıkartıp saksılara ekmeye çalışın. Ve ektiğiniz saksıyı en az iki gün boyunca doğrudan güneş ışığında bırakmazsanız fidelerin tutma olasılığını arttırmış olursunuz. Aslında yumurta kaplarının gözlerini toprakla doldurup birer ikişer tohum gelecek şekilde ekim yapsaydınız, fideleri gözlerden toprağıyla çok rahat bir şekilde çıkartabilirdiniz.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lahika
6) Zencefilim varıd.. Onu da ektim  O da kocaman uzadı ama saksısı eski kuruyan fesleğenimin kumlu toprağını içeriyor.. Sanırım sevdi o toprağı.. Ancak şimdi saksıyı büyütmek gerekiyor sanırım.. Gübreli bahçe toprağına saksıyı kalıp gibi çıkartıp eksem olur mu?
|
Bitki saksıdan kalıp şeklinde çıkıyorsa, kökler tüm saksının çevresini sarmış demektir. Bitkinin saksısını büyütebilirsiniz. Ancak çok büyük bir saksıya almayın. İçinde bulunduğu saksının bir boy büyüğü yeterli olacaktır. Birden çok fazla gübreli toprak da koymayın yazın sıcağında yakabilir. Gübre ile torfu karıştırabilirsiniz.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lahika
7)Bamya ekebilmek için bamyanın içindeki tohumlarını kurutmak mı gerekiyor?
|
Yukarıda bahsettiğim olgunlaşmadan yediğimiz sebzelerden birisi de bamya. Bu yüzden içindeki tohumları kurutursanız çıkacaklarını pek sanmıyorum. Bence bunun için bamya tohumu alabilirsiniz.
Kendi çapımda bazılarını cevaplamaya çalıştım. Menekşelerle pek ilgilenmem ama arap sabunu sıkmanın çok da sağlıklı bir yol olduğunu düşünmüyorum. Bitkinizin yapraklarını büyük olasılıkla yakacaktır. O ak beneklerin ne olduğunu bilmem ama dediğiniz gibi hastalıksa, sitede hastalıklara karşı evde üretilen ilaçlar bölümünü okuyabilirsiniz. Torfla gübreyi karıştırabilirsiniz ancak torfda (çürümüş yaprak, lif, ot
vb.) bitkiler için gereken besinler büyük oranda bulunmaktadır. Yalnız gübreyi çok fazla koymayın.