View Single Post
Eski 19-07-2014, 17:40   #973
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevrat Mesajı Göster
Merhaba ,
Kiraz domates diye aldığım 2 domates fidesinde fotoğraftaki sorunu yaşıyorum . Diğer 1 fidede henüz sorun yok gibi görünüyor . Kızarmadan daha yeşilken ve çok küçükken başlıyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Bazı domates çeşitleri çiçek burnu çürüklüğüne hassastır. Yanyana, aynı toprakta ve aynı şartlarda iki farklı çeşit domatesten biri çiçek burnu çürüklüğü belirtileri gösterirken diğeri hiç göstermeyebilir.

Fazla sulama, toprağın uzun süre suyla doymuş olarak kalması çiçek burnu çürüklüğünü tetikleyip hızlandırabilir.

Temel sebep olarak toprakta bitkinin alabileceği formda kalsiyumun bulunmaması, bitkinin kalsiyumu kökleri vasıtasıyla alıp gövde, dallar, yapraklar ve meyvelere taşıyamadığı düşünülmelidir.

Kalsiyum için organik metodlarda uygulanabilir bir kaç metod var. Bunun için öncelikle toprağınızın durumunu bilmesiniz. Organik madde oranı, PH ve kireç durumu en çok gerekenler.

Kıştan yapılması gerekenler:

Organik madde az ise en az %3 seviyesine çıkarmalısınız.
PH 7'den küçükse dolomit (tarım kireci) veya kemik tozu uygulanabilir.
PH 7'den büyükse jips (ham alçı) uygulanabiir.

Ancak bu uygulamaların işe yaraması için fide dikiminden bir kaç ay önce uygulanmış olmalı, yeterli organik madde ve humik madde toprakta mevcut olmalı ki mikroorganizmalar işlerini yapabilsin. Aksi halde bu malzemeler alınabilir forma gelemezler.

İnorganik çözümler de var elbette. Neticede bitkinin gerektiğinde alabileceği formda kalsiyum toprakta bulunmalıdır.

Diyelim ki geç kaldınız. Topraktan inorganik kalsiyumlu gübre de vermek istemiyorsunuz.

Bu durumda acil ve hızlı önlem olarak;

  • Birkaç defa haftada bir sulandırılmış yağsız sütü yaprakdan verebilirsiniz.
  • Daha etkili başka bir yöntem de öğütülmüş yumurta kabuklarını sirkede eriterek elde edilen çözeltiyi sulandırarak hem topraktan hem de yapraklardan vermek. Bu da bir kaç kez haftada bir tekrarlanabilir. Bu yöntemin detayları bu yazıda var.
  • Topraktan verirken önceden sulanarak toprak nemlendirilmiş olmalı. Kalsiyumlu su ile suladıktan sonra en az 3 gün sulamayın. Kalsiyumu topraktan verirken suyuna ayrıca fulvik asit ve amino asit eklenmesinde fayda var. Bunlar kalsiyumun kökler tarafından alımını kolaylaştırır.
  • Bu önlemleri alırken dibi siyahlaşmış yeşil de olsa ne kadar domates varsa koparıp atın.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön