Merhaba...
Aranıza yeni katılmış sayılırım.. Uzun zamandır takip etmeye gayret ediyorum forumu.. Benim de acizane bir kaç sorum olacaktı... Cevaplarsanız çok sevinirim
Sorular :
1) Yemeklerde kullanmak için aldığım fesleğenlerin gövdelerini suya koydum, dirildiler.. köklenmesi için bekliyorum.. Acaba bu şekilde köklenirler mi ve bu şekilde bu mevsimde ekebilir miyim?
2) Sizlerin sayesinde (tohumdan yetiştirme konusundaki insanı bir koşu tohum almaya sevkeden anlatımlarınız)

ben de bugün gittim ve fesleğen, nane, mor yapraklı fesleğen(sanırım reyhan ancak üzerinde mor yapraklı fesleğen yazıyor paketin), maydanoz, kekik toumlaır aldım.. Ayrıca salatalık(hıyar) ve havuç tohumu da aldım(kum havucu)...
a) Yalnız bu ikisi yani havuç ve salatalık tohumlarının üzerlerinde dikkat ilaçlıdır yazıyor. Forumda önceden okuduğum ve aklımda kalanlara göre bu ilaç, tohumun muhafazası için ve organik değil mi? Bizlere bir zararı olmasa gerek..
b) Bütün touhmların üzerlerinde Ocak ayında ekim yapın diyor(kekik için şubat yazıyor) ve yalnız salatalık ve havuçta en son haziran yında ekim yapılır diye gösterilmiş.. Salatalık ve havucun markası Anadolu. Diğer otlar ise vilmorin markalı. Şimdi ben bir dahaki seneyi mi bekleyemeliyim?

Yoksa ekim yapsam çıkarlar mı ki?
3) Yemek için aldığımız üzümlerin çekirdeklerini atmayıp biraz suda bekletsek ve eksek çıkarlar mı?
4) Limon çekirdeklerini üzümde bahsettiğim gibi yaptım ce çıktılar =) Şimdi limon fidelerim oldu minik minik ama bunları nereye nasıl ekmeliyim bilmiyorum

yardım eder misiniz? = )
5) Domates salatasının suyunu boş saksıma(bahçe topraklı, gübreli) döktüm ve limle şöyle bir karıştırdım ve domatesler çıktılar

Peki şimdi o minik zayıf domates filizlerini ne yapacağım? Çok ama çok zayıf görünüyorlar..
6) Zencefilim varıd.. Onu da ektim

O da kocaman uzadı ama saksısı eski kuruyan fesleğenimin kumlu toprağını içeriyor.. Sanırım sevdi o toprağı.. Ancak şimdi saksıyı büyütmek gerekiyor sanırım.. Gübreli bahçe toprağına saksıyı kalıp gibi çıkartıp eksem olur mu?
7)Bamya ekebilmek için bamyanın içindeki tohumlarını kurutmak mı gerekiyor?
8) Menekşelerimin üzerlerinde beyaz beyaz minnacık noktalar var ve sanırım yaprak bitleri bunlar. Menekşenin tüylü olduğunu düşünürsek arap sabunlu su sıkmak olur mu?
9 ) Son olarak da pazardan aldığım 5 yıllık yanmış hayvan gübreli toprak ile çalışıyorum.. Bir de bugün iç mekan bitkileri için torf aldım ikisini karıştırsam olur mu?
10 ) Bitti
Şimdiden sabrınıza ve cevaplarınıza teşekkür ediyorum.. Yeni üye olmanın ve bir süredir içimde biriktirmenin sonucu oldu sanırım bunca soru... = )
Cevaplarınızı sabırsızlıkla bekliyorum! Çok çok teşekkürler..