Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi -Esin-
Yoo bölünmesini tamamlamadığı için buruşuk diyemeyiz. Siz bana sorduğunuzda onlar çok uzun süredir sulanmamış, yeni alınmış lithopslardı sevgili Ritulan. Susuzluk dolayısıyla buruştuğunu düşünüp sulayın demiştim ama o buruşukluk tek sulamayla gitmiyorsa başka bir problem var demek oluyor. Sık aralıklarla sulayarak buruşukluğun gitmesini beklemek yanlış olur. Zaten lithopslar çöl bitkileri oldukları için doğal ortamlarında su onlar için çok değerlidir, tek bir damlayı ziyan etmeden toplamaya yönelik evrimleşmişlerdir. Çok susuz bir lithopsa verilen birazcık su bile onun o buruş buruş halini düzeltmesi için yeterlidir. Eğer düzeltemiyorsa bilin ki başka bir problemi vardır. Sizdekinde de mantar enfeksiyonu başlamış ve kök boğazını tamamen çürütmüş. O yüzden üst kısım elinizde kalmış. İçteki minik lithops bir sonraki bölünme için büyütmeye çalıştığı yaprakları, onları daha çok uzun süre görmüyor olacaktık. Şu an o miniğin de kökünde aynı çürüme devam ediyor. Fungisit alıp ilaçlayabilirseniz belki küçük bir ihtimal kurtulma şansı olur.
|
Sevgili Esin ,sakın yanlış anlamayın siz uzaktan bir gözle bize yardımcı olmaya çalışıyorsunuz ve çoğu lithopsum sayenizde hayatta diyebilirim.fungusit aldım en yakın zamanda ilaçlama yapacağım.biraz toprağın kurumasını beklemeliyim.bende bazen oluyorya bu mevsimde bölünmeye çalışan acaba öyle bir şey mi demiştim o zaman 3 güne bir verdiğim sulardan bu hale geldi çünkü bu kadar küçük olması normal değil.kurtulma şansı olsa bile gelişemiz gibi geliyor kışın bölünmesi gerekirken çürümeden dolayı şimdi bölündü.