Konu: TCM / bahçe
View Single Post
Eski 17-07-2014, 23:44   #141
TCM
Ağaç Dostu

TCM's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2014
Geçen hafta ilk ürünleri (biber) yiyebildik. Bugünde kabak çiçeği dolmasını. Beş sıra domatesin son sırasındakilerde de (tohumlarını geçen sene aldığımız komşunun yerli ince kabuklu arkası mühürlü domatesleri) ilk ürünleri gördüm. Haftaya meyvesini tutanlar artarsa o sırayı da güzelce sulayayım. Hafta başında ilk dört sıradakileri sulamıştım. İlk çıkan ve büyüyenler amish salçalık ile rio grande salçalıklar. Daha sonra karışık yerli (zengarden mamülü) domatesler ve kiraz domatesler görünmüştü.

Fasulye ve barbunyaların ilk ekilip te yağmurlara rağmen çıkmayı başaranlarda tek tük çiçeklenme ve ardından ürünler göründü. Sonradan ektiklerimizin ise daha çok zamanı var. Pazarda bugün barbunya- fasulye ve börülcenin kilosu 5-6 tl. civarında. Bamyanın güzelleri ise 10 tl ye yakın.

Kavunların birkaç kökünün üzerinde de minik meyve tutumları başlamış. Karpuzlarda tık yok. Biraz incelediğimde her ikisi içinde meyveler 250 gr. a ulaştığında sulayın, mümkünse kavunu fazla sulamayın bilgisine ulaştım. Karıkların içlerine engel koymadan birkaç sulama yetecek herhalde kavun için. Karpuz için biraz daha fazla.

Viyole ektiğim bamyaların tamamını hafta başında diktim. Ürünlerini alabilecek miyiz bakalım. Viyole bamya ile birlikte ektiğim börülcelerin çoğunu geçen hafta dikmiştim. Son kalanları ise bamyadan artan yere diktim. Bol can suyu sonrasında bozulan şimdilik yok. Son durumda 100 kökten fazla börülce ile 30 yere ekilmiş 50 köke yakın bamya var.

Dün fasulyeleri ve bir sıra kısa barbunyayı kargılama işlemi bitti. Fasulyelerin kargıları biraz kısa kaldığı için uçlarından sera ipiyle bağladım. Hem fasulyeler ipten sarılmaya devam etsin hem de rüzgarda yıkılma ihtimali biraz daha azalsın diye.

Yukarıda yazılmıştı, bakliyat grubunu direk toprağa ekmek daha iyi diye. Viyole ektiklerim daha ince ve narin çıkıp rüzgarda eğilip bükülüyor, kimisi kırıldı, kimisi kurudu. Zayiat oranı % 15 lerde. Zayi olanların yanlarına nasılsa zor çıkar sıcakta diye toprağa ektiğim özellikle barbunyaların tamamı çıkmış. İki üç kökün çıkması gereken yerde şimdi beş altı kök birden büyüyor. Bir kısmını çıkarsam dikecek yer yok, söküp atsam içim acıyacak, hepsi büyüsün desem bir arada zor olur, verim alamam herhalde.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön