View Single Post
Eski 16-07-2014, 22:07   #10
s.toprak
Ağaç Dostu

s.toprak's Avatar

Giriş Tarihi: 17-03-2009
ekşi maya ekmek

Sevgili Arkadaşlar Merhaba,
Şükür kavuşturana,
Sonunda Ağaçlar net'e girmeyi başardım.
defalarca başaramayınca uzunca bir süre uzak kaldım.
2014 Ilkbaharında canlandırdığım ekşi maya ile fazla yoğurmadan güzel ekmekler elde ettim.
Kısaca tarifi veriyorum:
Mayam üzeri unlanmış olarak buzdolabında bekliyor, üzerindeki sertleşmiş kabuğu atıyor, un ve su ekleyip mayayı çoğaltıyorum. Mayanın olması kısa sürede üzerinin göz göz olmasıyla tamamlanıyor.
Bir cam kapta, normal un ve tam buğday ununu karıştırıyorum. Una, -tepelemeden az, silmeden az fazla- birer çay kaşığı/ birer tutam tuz, karbonat kabartma tozu ekliyor, mayadan birazını sonraki ekmek için ayırıyorum, unun ortasını açıp kalan mayayı una ekliyorum.Azar azar eklediğim ılık suyla hamur yapıyorum. Unu suyla karıştırıyorum diyebilirim, hamuru bir iki uzatıyorum, yoğurmam bundan ibaret. Hamurun üzerini, ılık suyla nemlendirdiğim hav bırakmayan, nemli bir kumaş peçete ile örtüyorum bir saat kadar kabarmaya bırakıyorum. Çoğunlukla bir saat beklemesi gerekmeden kabarıyor. (Hava soğuksa olur da kabarmaz ise altına ısıtılmış su koyuyorum kabarıyor.)
Fırın tepsisine kağıt yayıyorum, kağıda un serpiyorum, kabaran hamuru unlu kağıdın üzerine boşaltıyorum. Ayni nemli peçeteyi bu sefer tepsideki hamura örtüyorum. Ayni süre içinde( Ortalama bir saat)tepe gibi bombeli dökülen hamur bu kez tepside yayılıyor.
Üzerine keskin bir tırtıklı bıçakla iki çizgi atıyorum, nemli elimle üzerini yepeliyorum, ıslattığım nemli parmaklarımla susam ve çörek otu yapştırıyorum isterseniz soyulmuş badem de yapıştırabilirsiniz. Yapıştırmakla süslemeleri ekmekten dökülmeyecek şekilde birazcık gömmekten söz ediyorum,( baş orta yüzük parmakları birleştirip susama batırıp sonra ekmeğe uygulamak gibi) Fırının en altına,buhar yapması için, bir kap içinde su bırakıyorum. Turbo fırında 180 derecede ortalama 50 dakika,( 45 dakikadan bir saate kadar pişmesini kontrol ederek pişiriyorum) Ekmek makinasının bıçağı çizildi o buzdolabının üzerinde bekliyor.Mayası ekşi maya ama, ekmek tatlımsı oluyor. Bu aralar ev ekmeğine biraz doyduğumdan biraz da Ramazan Pidesini tercih ettiğimden ekmek yapmaya ara verdim. Bu akşam foruma tahiti gardenyası hakkında bilgi almak amacı ile gelmiştim, onu pek başaramadım, Rosense'in pedipür ürününde bu çiçeğin yağından varmış, ona bakacaktım olmadı, ben de gelmişken ekmeğimi anlatıverdim, sevgiyle kalınız yine yazışmak dilek ve ümidi ile

Düzenleyen s.toprak : 16-07-2014 saat 22:09 Neden: 1 sözcük çıkarıldı
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön