View Single Post
Eski 09-07-2014, 17:15   #519
h_dogan
Moderatör

h_dogan's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2007
Sn esgül73 bu sene aldığınız tohumların evladiyelik olduğuna kanaat getirdiyseniz takasta paylaşabilirsiniz. Yok aldığınız tohumlar farklı farklı bitkiler veriyorsa saflığı az olacağından istenilen özellikleri karşılamayacaktır. Bu yüzden de tohumu yetiştirmek isteyenler hüsrana uğrayacaktır.

Sizin paylaşmak istediğiniz bitkilerin tohumlarını kurallara uygun alırsanız paylaşmamanız için bir sorun yok. 1. yılda da paylaşabilirsiniz.

Örneğin ben geçen sene paylaştığım siyah inci süs biberinde arkadaşlara açılım olacağını belirtip ona göre istekte bulunmalarını söylemiştim. Çünkü siyah inci çapraz tozlanmaya uygun bir biber. Siz de ona göre kararınızı verirsiniz.

Bir de bu kadar kendinizi sıkmanıza gerek yok, ille de her tohumu tekrar paylaşağım diye uğraşırsanız sıkıntıya düşersiniz. Örneğin ben takastan aldığım domates tohumlarından bu sene meyve bile yiyemedim desem yeridir. Düzensiz yağışlar ve benim vaktimin olmaması nedeniyle neredeyse hepsi hastalandı. Hastalıklı bitkilerden de tohum alınması mantıklı değil. Çünkü tohumla taşınabiliyorsa o hastalık takasla beraber bir de hastalığı yayarız.

Çok uzattım gibi, umarım anlatabilmişimdir.

h_dogan Çevrimdışı   Başa Dön