View Single Post
Eski 08-07-2014, 17:37   #5016
formullaone
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ermana Mesajı Göster
teşekkür ederim sayın formullaone
bu resimler cumartesi gününe ait. bu resimlerden sonra 2 metre uzunluktaki herekleri dikerek lider seçtiğim dalların haricinde gelişimi lidere rakip olabilecek tarzdaki sürgün uçlarını koparttım. sürgün uzunlukları çok fazla olmayan bazı fidanlarda biraz daha uzayarak köke yardımcı olmaları için bir süre sonra koparacağım. mart ayında da 1.5 metreden tepe vurmaları yaparak tacı oluşturacağım. mart ayında tepe vurmasını yaparken tüm yan sürgünleride çıkartacakmıyım yoksa 1-1.5 metre arasındaki sürgünlerden yan dal bırakabilirmiyim. (mart ayında ki budamada fidan kamçı halinde mi kalmalı?)

birde bu dönemde yeni dişi çiçek açsı normalmidir?
Bazı ağaçlar tepesini vurmadan önce yukarıya doğru uzarken, aynı zamanda yanlara doğru boyunlu gözler de oluşturur. Bu boyunlu gözlerden, mart ayında budama yaparken yan dalları oluşturabilirsiniz. Boyunlu gözler dik geliştiği için güzel bir taç yapısı oluşturmasalar da, zamanla dışa doğru budandıkça açılıyorlar ve ağaçlar biraz daha şekle giriyor. Boyunlu gözleri keserek düğme gözlerden dal oluşturmak en güzeli ancak bu durum biraz riskli. Düğme gözler uyanmazsa ağaçlar dalsız kalır )

Ben 1. yıl ağaçları hiç ellemedim, ahtapot gibi büyüdüler ) 2. yıl lider seçip diğer dalların hepsini kestim. Lideri bağlayarak yaz boyunca büyüttüm. 3. Yazında da tepe vurup dallandırdım. Bu durumu bilinçli olarak yapmadım ve bana 1 yıl kaybettirdi ama ağaçların kök yapısı çok daha güçlü hale geldiği için gövdeleri kalınlaştı ve yan dallarını hızlı geliştirip aynı zamanda rüzgarlarda da çok daha az etkilendiler.

Taç yüksekliğini 1 metreden bırakacaksanız ve tepe vurmasını da 1.5 tan yapacaksanız, farklı yönlere bakan,aralarında 20-25 cm mesafe olan 3-4 yan dal bırakacağınızı var sayarsak, bu dallar için ayıracağınız 50 cm lik mesafe yetersiz olacaktır. Bu durumda, yan dallarınızı bu 50 cm lik alanda oluşturmak zorunda kalacaksınız ve birbirlerine çok yakın olacaklar. 1 metrelik bir taç yapısı istiyorsanız ve farklı yönlere bakan yan dalların arasında ortalama 25 cm lik mesafe olsun diyorsanız, tepe vurmasını en az 1.70cm gibi yapmanızda yarar var.

Meyve oluşumu yaz boyunca tek tük görülebilir. Normal bir durumdur bildiğim kadarıyla.

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön