View Single Post
Eski 08-07-2014, 13:49   #1466
Necihi
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-07-2014
Badem Bahçesinden Para Kazanılabilir mi?

Buradaki çeşitli yazarların tecrübe ve görüşlerini 49 sayfa boyunca dikkatlice okudum. Henüz üye olmama rağmen sitede oldukça vakit geçirdim.
Aslında çiftçilik tecrübem var. Edirne bölgesinde 5.500 dekar arazide ayçiçeği ve buğday tarımı yapıyoruz fakat ağaç konusunda sağda solda okuduklarım dışında bilgim yok.
Bu işe hazine ve orman arazilerinin kiralanması imkanı çıkınca ilgi duyanlardan biriyim dolayısıyla hobi olarak değil de ticari olarak bakmaktayım. Ticari düşünen herkes de bu sitede elbette aynı soruyu sormuş ve çeşitli cevaplar almış. Dekarda ne kadar kazanırım? Konuyu araştırma olanağı, klasik çiftçilere göre daha fazla olan bahçe sahiplerinin bulunduğu çeşitli forumlardan öğrendiklerimi derlemek gerekirse;
-Türkiye'deki flash verimde badem bahçelerinin çoğu verimliliği düşük, düşük fiyata alıcı bulan, ikiz oranı yüksek, bahar donlarından çokça etkilenen yerli türlerden oluşuyor.
-Bahçelerin çoğu 10 dekardan küçük alanlara kurulmuş.
-10 yıldan genç bahçelerde yüksek oranda Amerika menşeli, bizim tarım alışkanlıklarımıza ve iklimimize uymayan türler kullanılmış.
-Fidanlara doğru budama yapılmamış.
-Fidanlar uygun arazilere ekilmemiş. Ormandan kiralık yerlerin çoğu sulama imkanı olmayan, yüksek rakımlı yerler.
-Dikim aşamasında alanlar uygun olarak hazırlanmamış.
-Fidanlar en kritik dönem olan ilk 4 yılda kendi haline bırakılmış. Meyve dönemi gelince üzerlerinde emek harcanmaya başlanmış.
Kısaca o kadar çok forumda araştırma yaptım, bölgedeki bazı bahçe sahiplerini ziyaret ettim ve badem bahçesi kurarken ve yetiştirirken tüm işleri dört dörtlük yapan 2 ya da 3 kişiye rastladım.
Bizde nedense badem ve cevize bir ağaçlandırma faaliyeti olarak bakılmış fakat hep ticari beklentiler içinde olunmuş. Bu kadar çok yanlışla bir bahçeden para kazanılabilir mi?
Ağaçlarımızı sulanması mümkün olmayan yerlere ekerek, yüksek rakımlı, verimsiz topraklara yanlış türler seçerek biz mi yanlış yapıyoruz yoksa en verimli alanlarından birini Badem Bahçelerine açan Amerika mı?
20 dekar verimli arazi, ortalama 400 kilo buğday verimi ile 650 liralık buğday fiyatı ile 5200 lira ciro yapar. Desteklemeler ve maliyeti hesabın içine katınca elinize ne kadar geçebileceğini eminim herkes tahmin edebiliyordur.
Oysa uygun alanda sulanan verimli bahçelerde 10. yılda ağaç başına 4-5 kilo iç badem ile 10 yıllık tüm buğday gelirini katlamak hayal olmasa gerek.
Ne yazık ki ülkemiz ekonomik gerçekleri yüzünden kimsenin 10 sene beklemeye tahammülü yok.
Gördüm ki bahçe işi zaman ve para isteyen bir iş. Bu olanakları olanların bu işten para kazanmaması için bir sebep göremedim.
Son olarak badem veya ceviz bahçesi tesis etmek istediğimi kime söylesem herkes aynı tepkiyi verdi. "Görmüyor musun yer-gök ceviz badem??" Artan nüfusu göz önüne alırsak , yapılan yanlış uygulamaları da hesaba katarsak bu iş karlı gibi gözüküyor. Sonuçta ağaç sayısı artarken insan sayısı yerinde saymıyor.

Necihi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön