View Single Post
Eski 14-07-2007, 18:01   #141
ceviz
Ağaçsever
 
ceviz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2007
Şehir: Mersin
Mesajlar: 42
Susuz arazide ceviz yetişticiliği / Su kullanmadan ceviz yetiştirmek

Merhabalar,
İki sene önce televizyonda yerli bir belgeselde izlemiştim, sizlerle de paylaşmak istedim. Belgesel sulama olanağı olmayan arazilerde cevizin nasıl yetiştirilebileceğini anlatıyordu. Bakalım ben de size anlatmaya çalışacağım.

Susuz toprakta ceviz yetiştirmek için öncelikle tarla sürülüyor ve bitkilerden ve otlardan tamamen arındırılıyor. Toprakta hiçbir bitki bulunmaması çok önemli çünkü bu bitkiler toprakta zaten kıt olan suya ve neme ortak olacaklar.

Toprak iyice temizlendikten sonra ağaçların olmasını istediğimiz yerleri belirliyoruz. İki ağaç arası en az üç metre olmak zorunda. Sık dikim kesinlikle önerilmiyor.


Yerler belirlendikten sonra toprağı bir buçuk metre kazıyoruz. Çukuru su ile dolduruyoruz ve toprağın suyu emmesini bekliyoruz. Toprak suyu emdikten sonra kazdığımız yerin tabanını bir taş ya da tahta parçasıyla düzlüyoruz. Ve düzlediğimiz yere 5 adet ceviz tohumu koyuyoruz. (Tohumların içinin dolu olmasına özen gösteriyoruz. ) Ve toprağı kapatıyoruz.

Yapmamız gereken tek şey tarlada hiç bitki, ot vb. bırakmamak. Tabi ki çok kurak bir yerdeysek ve yağmurlarla suyun tohumların olduğu bölgeye ulaşmayacağını düşünüyorsak tohumların olduğu yerleri sulamalı ve suyu tohumlara ulaştırmalıyız.

Peki bu nasıl oluyor? Yani bitkiler nasıl susuz kalabiliyorlar.
Billdiğiniz üzere ceviz kazık köklü bir bitkidir. Bizler genellikle fidanları getirir ve toprağa dikeriz. Bu anlamda cevizin kazık kökleri hiçbir işe yaramaz. Ancak tohumu ektikten sonra önce kazık kök çıkar ve aşağı doğru büyümeye başlar. Yapılan denemelerde ekilen tohum açıldığı zaman tohumun bir metre kazık kök saldığı halde henüz yaprak çıkarmadığı görülmüştür. Kazık kök bir metre gibi bir uzunluğa ulaştıktan sonra (yani yerden 2.5 metre aşağıya ulaştı) ceviz yaprak vermeye ve toprağın üst kısmına ulaşmaya başlar. Ceviz toprak üstüne ulaşırken kökler de aşağı doğru büyümeye devam eder.

Toprağın altı nemlidir ve bazı alanlarda yer altı suları toprağın 2 metre altında bile bulunabilir. Bitki bu nem ve yeraltı suyundan yararlanıp büyüyeceği için hiçbir şekilde sulamaya ihtiyaç duymaz. Ancak ilk üç sene bitkiyi sulamanız önerilmektedir. Çünkü o aşamada kökler henüz olgunlaşmamıştır.

Bitkiler toprak üstüne çıktıktan sonra yapmanız gereken tek şey bahçenin toprağında hiçbir şekilde ot bulundurmamanızdır.

Ankara ve çevresinde bazı bahçelerde uygulanmış bir örnektir. Ve hızla yayılmaktadır. O zaman Manisa'da bir çiftçi de bu uygulamaya başladığını söylemişti.

Suyumuzun giderek azaldığı bir dönemde böyle uygulamalar susuz tarım için bir seçenek oluşturabilir.

ceviz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön