Konu: TCM / bahçe
View Single Post
Eski 05-07-2014, 23:03   #131
TCM
Ağaç Dostu

TCM's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2014
Ön hatta ektiğim 11 adet ayçiçeklerinden sadece iki tanesi çimlenmiş. Üzerinde "dünyanın en kolay çimlenen bitkisi" yazıyordu. Arka tarafa ektiklerim büyüklerinde ise çimlenme biraz daha fazla. Toprağın tavı yok, kupkuru kaldıkları için çimlenmeleri olmadı sanıyorum. Güzel çimlensin diye bir parça torfun içine ekmiştim. Torf dışarıda daha çabuk kuruyor. Biraz ıslatıp direk toprağa eksem daha iyiymiş. Ara ara sulayıp, her gün üstteki kaymak tabakasını kırsam çimlenme daha yüksek oranda olurdu diye takip ediyorum.

Üstte resimlerini koyduğum bir arada çimlendirdiğim çiçeklerden Kaliforniya alev çiçeği ile kokulu malcolmiaları bugün toprağa diktim. 100 kökün üzerinde, dikimde geç kaldığım için ne kadarı yaşamaya devam eder bilmem. Daha önce diktiğim yonca çiçeklerinin (50 kök) çoğu hayatta.

Domateslerin tamamını, sırık olanların koltuk almalarını da yaparak üçgen kargılamaya devam ettim. Tamamı bitmedi. Fasulyeleri tekli sırığa almıştım. İki gündür süren rüzgarlar bugün sulama sonrası toprağın yumuşaması ile beraber birkaçı devrilmiş. En güzel sırık şekli üçgen olacak yani. Bu arada bir sorum olacak. Fasulye ve barbunyaların kimileri gerek boylarının uzunluğu, gerekse toprakta kavrulmaları sebebiyle kuruma ve kırılmalarla sürgünlerini kaybetti. Buralardan tekrar yeni sürgünler vererek yola devam ederler mi yoksa kökleri tamamen kaybetmiş mi oldum.

Bu arada beş sıra domatesin ilk iki sırasındaki kimi köklerde meyveler görülmeye başladı. "Domateste meyveler görülmeye başlanınca sulamaya geçilir" prensibine tam uymayan domateslerin sadece meyveli köklerini dipten bardak ile suladım. Bugün soruma cevap veren @İsmail Kuzucu nun 'yüzeysel sulama yapın' önerisini geç gördüğüm için ilk iki sırada meyveleri biraz daha artan ön sıralardaki domateslerin tamamına normal su verdim. Ayrıca tüm bakliyatları, darı, kabak ve biberleri de ilk kez suladım.

Sırık domateslerin koltuklarını almadan önce resimlerini çektim ancak şu an yükleyemiyorum. Aslında tam eğitici olacak şekilde güzelce çekmiştim. (Tabi kendim doğru yaptıysam ) Kimi dallar iki karışa yakın uzamış, içim gitti. Birkaç kökte ise gövdelerde siyahlaşma vardı. İyice kötü olan iki kökü tamamen topraktan çıkardım. İki kökte ise o bölüm gövdeleri iyice budadım. Koltuk alma sırasında kestiğim uzun dalları olur da köklenirse çıkardığım yerlere dikerim diye suya koydum. Domateslerde ilk meyvesi görünenler zengardenden aldığım karışım yerli domatesler. İkinci sırada sırık kurutma ve salçalık olmaya müsait 'amish domatesler'. Üçüncü sırada salçalık 'rio grande' ler. Hala meyvesi gözükmeyenler ise 'kiraz domatesler' ve 'bizim yerli domatesler'.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön