View Single Post
Eski 04-07-2014, 21:20   #490
birnefestoprak
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2012
Alis Pembe Kiraz, Sn MeyveliTepe'nin bir hibrit domates cesidinden nesiller boyu islah edip stabil hale getirdigi bir cesit. Turkiye'de amator islah, cok az gorulen birsey; bu bakimdan cok degerli oldugunu dusunuyorum ama tohumunu alip paylasmanizda bana gore bir sakinca yok, endise etmeyin (hibritlesme olduysa bile bir sekilde anlasilir).

Dogada capraz tozlasma olmasaydi, bugun yeryuzunde bilinen 5000 civarinda (tahminime gore 750-1000 civarinda sadece Turkiye'nin kendine has cesidi var ve cogu yeryuzu istatistiklerine girmemis durumda) geleneksel domates cesidi var. Eger, capraz tozlasma olmasaydi, bu kadar cok cesitlilik olmazdi. Bu anlamda, capraz tozlasma kotu birsey degil.

Benim bu konuyla ilgili tek endisem, cok nadir olan cesitlerin devamliliginin saglanabilmesi cunku Turkiye'nin biyolojik cesitliliginin korunmasi konusu cok ihmal edilmis durumda. Burdaki etkinlikte yerli olup dagitilan tohumlarin cogunun ne yazik ki ticari uretimi yok; bazen bu tohumlarin uretimi, bir aileyle, bazen de bir tek kisiyle sinirli. Son cikan yasalarla birlikte mahalle statusu kazanan cok sayida koy var. Ozellikle koy alanlari daraldikca, bazi cok ozel geleneksel cesitlerin devami tehlikeye giriyor. Ornegin Manisa-Sarigol'un meshur Emcelli Biberi'nin uretim alani, yetistirildigi koyun mahalle yapilmasiyla birlikte cok ciddi anlamda daralmis durumda. Emcelli'ye giderseniz, tozlasmayla ilgili herhangi bir onlem almadiklarini gorursunuz cunku zaten koyde (simdi mahalle) belki de tek yetistirilen biber budur. Siz ev yetistiricisi olarak, bir mevsimde farkli cesitleri gorece cok daha kucuk bir bahcede yetistirdiginiz icin, sizin sartlarinizda hibritlesme olasiligi cok daha fazla oluyor. Burdaki tohum etkinliginin ana amaci da, eger koydeki uretim alani toptan biterse, hic olmazsa ulkenin farkli yerlerindeki insanlar eliyle biyolojik cesitliligi devam ettirme sansini yakalamak.

Burda dagitilan yabanci cesitlerin cogunun devamliligi yurtdisindaki yaygin ve uzun yillardir yapilan takaslarla, ticari uretimle saglanmis durumda. Bu bakimdan, ozellikle yerli cesitlerde cesit ozelliklerinin bozulmamis olmasina, imkanlar el verdigince, dikkat etmek gerekiyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
Sayın birnefestoprak,
Cevabınız için teşekkür ederim. Tohum takasta paylaşmayı arzu ettiğim için uğraşıp duruyordum ama daha beceremedim. Benim diğer sorum şu; domateste kendi kendine tozlaşmış -çapraz tozlaşma ihtimalli- olanlardan aldığım tohumları(seneye ekmek için kendime bu şekilde alacağım sanırım) takasta paylaşabilir miyim? Bu tohumların sahipleri ne düşünürler bu konuda? Örneğin bende sayın MeyveliTepe'nin Alis Pembe Kirazı var (özel bir tür diye biliyorum) Bu konuya açıklık gelirse ilk kızaranlardan ona göre tohumluk ayıracağım.

Düzenleyen birnefestoprak : 04-07-2014 saat 21:59
birnefestoprak Çevrimdışı   Başa Dön