View Single Post
Eski 14-07-2007, 15:30   #372
ceviz
Ağaçsever

ceviz's Avatar

Giriş Tarihi: 07-07-2007
Sayın tweetysth,
Hazır tohum almak önemli de değildir, gerekli de değildir. Ancak yetiştirmek istediğiniz bitkinin tohumu elinizde yoksa ya da bulamıyorsanız hazır tohum bu aşamada işinize yarayacaktır.
Yediğiniz kırmızı biberden tohum yetiştirmek istemişsiniz ve pamuğa koymuşsunuz. Tohumu ne kadar zaman önce pamuğun arasına koyduğunuzu bilmiyorum. Eğer üç ya da dört gün geçtiyse biraz daha bekleyebilirsiniz.

Bence biberden tohum elde etmek için kızarmış biberi içini açmadan güneşte bekletin. Biber belli bir süre sonra kuruyacaktır. Daha sonra tohumları alıp, ekebilirsiniz. Çünkü biber kurumamışken(dolayısıyla tohumlar kurumamışken) tohumları alıp ektiğiniz zaman genellikle tohumlar çürüyor.(Tabi ki çıkanları da var) Ayrıca pamuğun arasına ekmeyin bence. Hem çok su olacağı için tohumlar çürüyebilir hem de tohumlar çimlendikten sonra onları oradan almanız zor olabilir. Tohumlarınızı, biber fidesini yetiştirmek istediğiniz saksıya, çok derin olmayacak bir şekilde ekin ve sulayın. Sıcak bir ortamda bulundurmanız çimlenme hızını arttıracaktır. Tohumlar çimlenmeden önce güneşe gerek yoktur ancak saksıyı güneşe koyarak ortamdaki ısının artmasını sağlayabilirsiniz.

Yine aynı şekilde tüm bitkilerin meyvelerinden tohumları alıp ekim yapabilirsiniz. Domates tohumunu doğrudan toprağa gömebilirsiniz kurutmadan da çıkıyorlar.

Geçen seneden kalma kurumuş biberimi dört gün önce açtım ve tohumları toprağa attım. Bugün acaba çimlenmişler mi diye baktım. İçlerinden sadece bir tanesi çimlenmişti. Sanırım tohumlar bayata kaçmış.

ceviz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön