Iyi gunler sayin Sabah.
Coklu govde yapacagin akcaagaclarini, hangi boyda olmasini istiyorsaniz, daha once belirtigim gibi budayiniz. Govde boylari hep ayni boyda olmasin. Kenarlardaki govdeler daha kisa ortadaki govde daha uzun olsun.
Budadiginiz yerlerin altinda kalan bogumlardan, kisa bir zaman sonra yeni surgunler buyumeye basliyacaktir.
Cok govdeli agaclarda agac tek bir govdeymis gibi dal dizimi yapilir. Ornegin boyu en kisa olan soldadaki govdeden, ilk dal sola cikar. Sagdaki govdeden de saga dogru iknci dal cikar. Ortadaki govdeden de geriye ucuncu dal cikar ve bu boyle govdelerin yukarilarina dogru surup gider. yukarilara ciktik sonra, dal boylari ve dallar arasi mesafe kisalmalidir.
Agac uzerinde uygun dal varsa dal diziminde kullanilabilir. Uygun dal yoksa, budamadan sonra cikacak surgunler degerlendirilip dal dizimi yapilir.
Agaclariniz yerde dikili oldugu surece, dusundugunuz gibi pek bir sorun olmaz.
Yalniz uzun sure yerde kalirlarsa kazik kok, cok derinlere inebilir. Bu da agaci yerden sokerken, sizi zorlar ve agaci da sarsar. Daha once de soyledigim gibi agacinizi uygun zamanda yerden sokup kok budamasi yaptiktan sonra tekrar yere dikebiirsiniz. Bu islem agacinizin daha cabuk gelismesini sagliyacaktir.
Agac toraktan saksiya alinirken, gelismesinin daha da devam etmesi isteniyorsa genisce bir saksiya alinabilir. Agac istediginiz gibi ise [ozellikle govde yapisi] dogrudan bonsai saksiisna alinabilir. Bonsai saksisinda buyuyen agac her 3-4 yilda saksidan cikarilip kok budamasi yapilir ve tekrar ayni saksiya dikilebilir. Sizin belirtiginiz bir numara daha buyuk saksi kurali yoktur ama siz, artik agacinizin cok buyuyup, govdesinin de cok kalinlastigini ve daha buyuk bir saksida, daha guzel durcagina inaniyorsaniz saksiyi deyitirebilirsiniz.
Normal saksilarda olan fidanlar saksilara baglanmaz. Genelde sig olan[selale tarzi ve yari sarkik tarzlarda derin saksilar kullanilir] bonsai saksilarina agaclar iki nedenden baglanir;
a/ agacin kazik koku budanmis oldugundan, agac tel ile saksiya baglanmazsa ruzgardan ve carpmalardan surekli sarsilip olumsuz etkilenir. Telle saksiya baglanmasi, agaci saksi ile butunlestirir, yere tutundugu kazik kok gorevini tel ustlenir.
B/ agacin saksiya telle boglanmasi sonucu, saksi, tasima sirasinda agactan kurtulup yere dusmez. Telle saksiya bagli olmiyan agaclarin bir kaldirma ve ya tasima sirasinda, yerinden cikip dusen saksinin da kirildigi cok olur.
Evet bonsai saksisi bonsailerin icine dikildigi ozel yapilmis saksilardir. Bonsai saksisi her zaman kucuk olmayabilir. 1 metreden buyuk agaclardan da bonsai yapilabiliyor ve bunlar buyuk bonsai saksilarina dikiliyorlar.
Bonsai ogrenmenizde sizlere bir yarari oluyorsa, her ayin ucuncu sali aksami yaptigimiz bonsai toplantilarini sizlerle paylasmiya devam edecegim.
Tum bonsai kitaplari, kisaca bonsai tarihinden, Tarzlarin yapilisindan, tel sarimindan, budamadan ve diger temel bilgilardan bahseder. yani az cok tum bonsai kitaplari aynidir aradaki tek fark her kitapta deyisik agac resimleri vardir ki bu da bonsai yapanlarin ufkunu genisletip klasik agaclarin disina cikip daha baska agaclarla bonsai denemeleri yapmiya yonlendirir.
Bonsai yarismasinda hediye verilecek iki kitap da bonsai yapacak olanlara bircok bilgiyi resimlerle destekli olarak anlatiyor.
Umarim verdigim cevaplar isinize yarar ve bonsai yapmanizi cabuklastirir. Yapacaginiz calismalarda kolayliklar dilerken, Bonsai tutkunuzun bir yasam bicimi olmasini dilerim.
|