View Single Post
Eski 03-07-2014, 18:08   #30
birnefestoprak
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2012
Zengarden, yabanci tohumlarinin tamamini yurtdisindan aliyor (yurtdisindan tohum alan baska bir Turk sirketinden de aliyor olabilir ). Sonucta sizin ektiginiz tohumlar yurtdisindan, onemli bir kismi da Amerika'dan, geliyor (sayfalarindaki urun resimleri de yabanci sitelerden, kibar deyimle, kopyalanmistir).

Zengarden'in, tohumlari kendisi cogaltmadigi icin, musterilerine tek tek ayri paketlerde tohum satmasi demek, tohumlarin toptan satisini yapan bir yabanci sirketten aliyor olmasi demek. Toptan tohum satisi yapanlar 2'ye ayriliyor (Zengarden, tohumlarini bunlarin herhangi birisinden aliyor olabilir) :

1) Arazisi, ciftligi olup kataloglarindaki tohumun bir kismini kendi ureten, bir kismini sozlesmeyle kendi uretici ciftcilerine urettiren sirketler (uretici olup sattigi tohumun %50'sinden fazlasini kendi ureten sirket de cok azdir bu arada)
2) Sadece tohum ticareti yapan sirketler ki bunlar uretim yapmazlar; Zengarden'in yaptigi gibi ureticiden alip tohum satarlar (Zengarden, tohumlari bunlardan da aliyor olabilir).

Kategori1'e giren sirketler, tohum cesitlerini (sizin kabaginizi ele alalim) sozlesmeyle ciftcilere urettirirken, capraz tozlasma riskini ortadan kaldirmak icin, her ciftciye ayni turden 1-2 cesit urettirirler ve izolasyon mesafesi sarti kosarlar. Her cesit donumlerce ekilecegi icin de capraz tozlasma sansi cok cok azdir. Ornegin tohum sirketinin katalogunda 12 cesit kabak varsa, sirket 5 ayri ciftciye 2'ser cesit kabak urettirir, kalan 2'sini de kendi uretim sahasinda uretir.

Sozun ozu, sizin elde ettiginiz sonuclarin fizyolojik olma sansi cok yuksek (o kabaklardan topladiginiz tohumlari seneye ektiginizde, aslina uygun meyveler elde etme sansiniz da). Ben derim ki, sizin ve komsularinizin kabaklarindaki sekil degisikligi, cesitli cevresel kosullardan, bu sene mevsimlerde gorulen anormalliklerden kaynaklanmistir.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Andora Mesajı Göster
Bunlar 2013 sezonunda zengaden'dan satın aldığım çalı tipi kabak ve akdeniz tipi top kabaklardan 2013 sezon sonu ayırdığım tohumlardan bu yıl yetişen kabaklarımız.
Eklenti 506501 Eklenti 506502

Durum şu ki çalı tipi kabakta yer yer top kabağa özenmeler, top kabakta ise diğerine heves edip uzamalar gözlemliyorum. Bu durum iki türün arasında önceki sezon çapraz döllenme olduğu anlamına mı geliyor ?
Eklenti 506503 Eklenti 506504
8 kök kabaktan 2-3 kökü orjinal hali ile meyve veriyor, diğer köklerde bahsettiğim form değişiklikleri var. Fakat enteresan olan bir şey de var ki komşu bahçe sahipleri de bahçelerindeki sakız kızartma kabaklarının bazı köklerinin tombul meyve vermelerinden şikayet ediyorlardı. Onların bahçesinde tek tip kabak var ve bizim oralarda bahçeler birbirine yakın mesafede değil...

Bu yılki tohum takas etkinliğinde paylaşmak istediğim, oldukça bereketli hasat veren ve lezzetli bu iki kabak cinsinden bu yıl alacağım tohumların talep edenleri hayal kırıklığına uğratmasından endişeliyim. Sadece orijinal hali ile meyve veren 2 kökü işaretledim. Tohumlukları onlardan ayırmayı planlıyorum. Bu durum kabakların genel huyu mudur ?

birnefestoprak Çevrimdışı   Başa Dön