Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nova23
...
Tohumdan hepsi fide boyutuna geldi yalnız son günlerde sıkıntılar oluşmaya başladı. Forumda çok fazla konuyu okudum ama kafam iyice karıştı.
öncelikle kargalar saksılarımda dolaşıp bir kısmını kuruttu ben de rüzgar gülleri alıp çözüm buldum ama yine de zayıf görünüyorlar
bauhaus tan malzemeleri alırken genta humuslu torf toprak vermişlerdi ve bu yeterli olur demişlerdi acaba başka topraklarla karışım veya gübre filan da uygulamam mı gerekiyor.
iki günde bir akşam saatlerinde fısfıs yöntemiyle suluyorum az mı sulamış oluyorum.
ne yazık ki teras olduğu için çok fazla güneşte kalıyorlar. sabah 9 dan akşam 4 e kadar.
şu an bu halde oldukları için çok üzülüyorum toprak gübre vs. ne yapmak gerekiyorsa hazırım...
|
Sevgili nova23, fide yetiştirirken güneşe çok dikkat etmek gereklidir. Fideleriniz asla direkt güneş ışığı almamalıdır. Fidelerinizdeki esas sorun aşırı güneşin fidelerinizi yakması tepeden ışık gelecek şekilde gölgelemelisiniz. Sulama durumu iyi görünüyor kargalar sanırım gaklamaktan başka zarar vermemişler gibi görünüyor, o keratalar yeni şeylere musallat olup gaklamayı çok severler veya toprağında onları çeken bir koku **** durumda olabilir, ancak sevdiği bitki varsa onu gagalıyorsa bilemem.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nova23
...
...
bitkilere göre sorunlarım;
cin biber: seyreltme yapmam gerekiyor sanırım dalları zayıf görünüyor
evet ilk fırsatta yapmalısınız
maydonoz: kargalar bir kısmını öldürdü kalan kısımlarda da yaprakları küçük kaldı başladı ve toprağa doğru yayılıyorlar dik değiller.
Güneş öldürmüş gibi görünüyor nasıl öldürdüğü konusunda tereddütlerim var
biber: çok güzel büyüdü yalnız alt dalları sararmaya başladı, çiçek açıyor ama resimde de görüldüğü gibi iki gün içinde çiçeği kuruyor.
Saksılar aşırı ısınmaya başlamış saksıları jelatin veya köpükle veya ısınmayı engelleyecek bir matyeryalle izole ediniz.
dereotu: çok cılız ve sararmaya başladı yine dik durmuyorlar.
Aşırı uzayan bitkiler ileride o gövdeyi kaldırmayacaklarından yatay büyürler, fide döneminde az sulama ve bol havalandırma fidelerin kısa gelişmesini sağlar. Sularını az daha kısın gövdeler morar ve daha dik durumda kalmayı başarabilir. Ama bu bitkideki hata zor telefi edilir zaten yatay büyüyen bir bitki temelli boy uzamasıyla dahada yatay olmaya çalışacak.
kekik: sadece tohumlardan bölgesel çıktı bu şekilde bırakmalı mıyım?
Başka şansınız yok.
kokteyl domates: yaprakları hızlı bir şekilde solmaya başladı
Suyu kısın, hafif tepe gölgelemesi yapın, saksının ısınmasını engelleyin.
feslegen: özellikle orta bölgedekiler kurumaya başladı. seyreltme yapmalı mıyım? öyleyse ne akdar aralıklarla dikmeliyim?
Gölgeleme yapın güneş etkilemeye başlamış, 1 litre suya 1 çorba kaşığı sirke döküp tüm bitkilerinizi sulayın su ve güneş stresini bir nebze rahatlatır.
reyhan: toprağa doğru yayılıyor dik durmuyorlar. kökleri çok zayıf.
Sağlıklı hale gelmişler anak başlangıçtaki uzamaları hep etkili olacak, buna ne yapıyorsanız devam edin ancak esas yerlerine alacağınız zaman ilk yapraklara kadar toprağa gömerseniz sonrasında dik büyüyecek hatanızı telafi edecektir.
|