Arkadaşlar, eskiden insanların, yoğurdu mayalayacak yoğurt ya da ayran bulamadıklarında, yoğurtlarını nasıl mayaladıklarını biliyormusunuz peki?
Hele ki yaylaya çıkan insanların nasıl bir yöntem izlediğini biliyormusunuz?
(Bunu hala yapan insanlarımız var)!
Bilenler bilir, ben bilmeyenler için söylüyeyim. Çiy ile!
Yüzlerce yıllık bir gelenek Anadolu'nun orta yerinde yaşamaya devam ediyor. Kütahya Tavşanlı'da Yörükler yoğurdun mayasını yoğurttan değil, sadece kendilerine özgü bir yöntemle çiy damlalarından sağlıyorlar.
Her yıl hıdrellez sabahı, yapraklara düşen çiyi topluyor süte karıştırıp maya elde ediyorlar. Bir dahaki hıdrelleze kadar o mayayı kullanıyorlar.
Benim bildiğim sadece Kütahya'da değil, Çubuk'da ki yayla insanlarında da, bu işlem, hala maya bulamadıkları zaman uygulanıyor.
|