View Single Post
Eski 30-06-2014, 23:26   #52
leventali
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-08-2013
Merhabalar,

Volkan, öncelikle gördüğüm resimlere göre domateslerinin kefyi fena değil. Sayın AteşKaptan çok güzel açıklamış. Ben de ilave olarak şunu söyleyim. EC ve PH tutturmak için uğraşma. Eksildikçe sadece su ilave et. EC çok düştüğünde tamamlarsın. PH için de öyle. Isı farkı, bitkinin beslenme alışkanlığını tamamen standartların dışına çıkartıyor.Aynı bizler gibi. Nerde ne zaman su mu içeceğiz, yemek mi yiyeceğiz belli olmuyor bu sıcaklarda. Onlar da bizim gibi davranıyor.

Yaprakların çok cılız kaldığını düşünüyorsan, burada nem oranı oldukça düşmüştü ki haberlerde bile konu oldu. Büyük ihtimal kuruluktan nem oranı düşmüş olabilir. Nem oranı çok düşmüşse bunu yaşarsın. Şimdi ben burada nem oranını nasıl yükselttiğimi yazsam ayıp kaçabilir Tamamen amatörce, belki bilgisizce ama az da olsa işe yarıyor. Sende birkaç yöntem denersin ama nemi çok yükseltme o zaman da hastalıklarla, zararlılarla boğuşmak zorunda kalırsın.

Önerim PH ve EC yi akşam 9-10 veya daha geç saatlerde kontrol et, çok sapma varsa tamamlamaya çalış yoksa sadece su ilavesi ile yoluna devam et. Yani sistemde 2.4 tutturmak için çabalama zaten gerek de yok. 2.1 e düşsün, 2.0 a düşsün ya da 2.3 olsun bunlar çok büyük farklar değil. Adamlara embesil muamelesi yapma, inanılmaz zekidir bitkiler. Sen ne verirsen ver (yeter ki çok eksik verme ya da çok fazla) onlar ihtiyacı neyse onu tüketiyorlar. O kadar karışımın içinden canları su çekiyorsa sadece su içiyorlar ya da besin almak istiyorlarsa besin alıyorlar. Adamları da kendini de fazla yorma o yüzden.

Sayın sadro, kola şişesinden tutun da Sayın Malina'nın kadın çorabında denediği topraksız tarım yöntemleri var. Bunun yanında bahsettiğiniz gibi su borusundan tutun da yoğurt kovası vs. daha neler.

Teknik şu : Size bir ekim alanı gerekli. Canınız neye ekmek istiyorsa artık. İçine perlit koyacaksınız (Katı ortam kültürü) ya da direk suda yetiştireceksiniz (Akan-Durgun su kültürü)

Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinleri oranlarına göre (her bitkinin her elementten istediği ayrı bir oran oluyor) sıvı halde veriyoruz. İster surahi ile, ister akvaryum motoru ile, ister dalgıç pompa ile. Tamamen sizin sistemin büyüklüğünü idare edecek kadar bir pompa. En iyi seçim akvaryum pompaları. Çünkü su içinde çalışacak mantıkla yapılmış. Hemde ekonomik.

Solüsyon konusu karmaşa, muamma, hatta imkansız gibi gelebilir. İki seçeneğiniz var. Hazırlayıp satan arkadaşlarımız mevcut onlardan satın alabilirsiniz, ya da ben de yapmak istiyorum derseniz elementleri alıp denemeye başlayabilirsiniz.

Solüsyon hazırlamayı nasıl yaparım derseniz sitede birçok makale bulursunuz. Ama önerim Sayın AteşKaptan'ın başlığında bizlerle paylaştığı gramajlı tarifler mevcut. Bu tariflerle köylü Memet amca bile hazırlar bu solüsyonu (besin eriyiğini)

Gerisi tamamen sizin hayal gücünüz ve zamana kalmış.

Saygı ve Sevgiler...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön