|
Oncecikle herkeslere merhabalar kafami kemirmekte olan besin eriyigi hazirlama isiyle alakali nette gezinirken, bir tarif buldum ve buradaki tecrube sahibi kisilerle paylasmak istedim. sizlerin gorusleri sonucta cok onemli...
""""Hoagland Besin Eriyiği Reçetesi mg/Litre
Azot 210
Fosfor 31
Potasyum 234
Magnezyum 48
Kalsiyum 200
Kükürt 64
Demir 2,5
Mangan 0,5
Bor 0,5
Bakır 0,02
Çinko 0,05
Molibden 0,01
Hazırlayacağımız karışım bu reçeteye uygun olacak.
Stok Çözeltilerin Miktarı
Herbir gübreyi 1 litre su içerisinde ayrı ayrı çözerek stok çözeltileri hazırlayın.
1. Ca(NO3)2.4H2O ( Kalsiyun Nitrat ) 236.1 g
2. KNO3 ( Potasyum Nitrat ) 101.1 g
3. KH2PO4 ( MKP ) 136.1 g
4. MgSO4.7H2O ( Magnezyum Sülfat ) 246.5 g
5. İz elementler, demir haricinde aynı kapta çözün.
H3BO3 ( Borik Asit ) 2.8 g
MnCl2.4H2O ( Mangan Klorür ) 1.8 g
ZnSO4.7H2O ( Çinko Sülfat ) 0.2 g
CuSO4.5H2O ( Bakır Sülfat ) 0.1 g
NaMoO4 ( Sodyum Molibdat ) 0.025 g
6. Suyun pH sı 5,5 e getirildikten sonra 15g FEDTA ilave edip 1 litreye tamamlayın.
Orjinal solüsyonda Demir Amonyum Sitrat bileşiği kullanılmış sadece burada modifiye yapıyoruz.
Kullanması ve uygulaması kolay olması açısından FEDDHA ve FEDTA kullanıyoruz.
FEDDHA son yıllarda geliştirilen geniş pH aralığında çalışan bir şelat türüdür. FEDDHA kullanılması durumunda 41,6 gr %6 lık FEDDHA kullanılarak 1 litre içerisinde çözülmelidir.
Hazırlanması 1L Stok için
Mono Potasyum Fosfat (KH2PO4) 1.0 ml
Potasyum Nitrat (KNO3) 5.0 ml
Kalsiyum Nitrat [Ca(NO3)2•4H2O] 5.0 ml
Magnezyum Sülfat (MgSO4•7H2O) 2.0 ml
İz element solüsyonundan 1 ml
FEDDHA veya FEDTA 1 ml
Karışımın tamamı 1 litre olacak şekilde ayarlandıktan sonra kullanıma hazırdır.
pH Ayarı
Potasyum hidroksit ( KOH ) ve sülfirik asitle ( H2SO4 ) pH ayarı yapılmalıdır
Kullanım
En eğlenceli kısmı kullanımı, çünkü bu solüsyonu hangi bitkiye verseniz 1 hafta içerisinde inanılmaz farklılıklar görülüyor. Afrika menekşesinden tutunda maydonoza, domatese aklınıza gelebilecek tüm bitkilere başarıyla uygulanabiliyor. Uygulamada dikkat edilecek husus pH ayarı ve ec olarak adlandırılan tuzluluk değeri. Bu değerler bitkiden bitkiye farklılık gösteriyor. Örneğin domates 6-6,5 pH aralığında 1400- 3500 mg/litre tuzluluk değerlerinde beslenirken, afrika menekşesi pH 6-7 840-1050 mg/litre aralığında beslenmesi gerekiyor.""""
yazilanlar yukaridaki sekilde, simdi elimde halihazirda bu gubrelerin hepsi mevcut.
Sorum su; Ben elimdeki bu gubrelerle amator hobici olarak yola cikarsam gubreleme konusunda gerekli gubrelere sizce sahipmiyim? Yoksa bunlarin yaninda ozellikle olmazsa olmaz diyecegimiz bir gubre varmidir?
Not: Amacim bahcemde kendim icin domates, biber, salatalik, marul, cilek vesaire yetistirmektir...
Düzenleyen 622ali : 28-06-2014 saat 15:01
Neden: imla
|