Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mavisedir
Bahar sonu çime %26 azot verdim. Bu gübreyi açık olarak alıyoruz, uyguladıktan sonra çimlerde gözle görülür bir değişiklik oluyor. Koyu yeşil oluyor rengi çok güzelleşiyor. Yukarıda hangi ayda çime nasıl bakılacağı gübreleme şekli söylenmiş fakat ben anlayamadım. Haziran ayı potasyum takviyesi 12-0-12+MgO+Fe yazıyor. Bunu nasıl temin edeceğiz? Ziraate gidip bu oranı söylediğimizde bulabilir miyiz?
|
Sayın mavisedir,
Çimlerde analiz, kişisel tecrübe ve sektörde özelde yer alan uzman önerileri olmadan %26 azot gibi tek tip tarım gübrelerinin kullanılmasından yana değilim. Yukarıda yer alan paylaşmış olduğum formüller çim için özel geliştirilmiş gübre oranlarıdır ve piyasada belirli markalar altında yer almaktadır. Ancak özel firmalarda bulabilirsiniz. Sizden ricam internetten araştırma yapmanız ve tarım fuarlarını takip etmenizdir.
Zirai işletmeler ve kamu kurumları bu konularda sizi birkaç eski isim dışında doğru yönlendiremez. Kamuda elle tutulur şekilde peyzaj ürünleri ve çim sektöründe yerli ıslah çalışmaları olmamasından, yerli besin takviyelerinin üretilmemesinden, yerli mekanizasyon teknolojilerinin geliştirilmemesinden ve uzman yetiştirilmemesinden dolayı profesyonel bilgilerin olmadığını düşünüyor, onları domates, hıyar, biber, patlıcan, kıvırcık, elma, armut uzmanlığı ile sıcak ve demli çaylarını yudumladıkları klimalı odalarında baş başa bırakıyorum. (13 yıl önceki kadroları tenzih ederim) Hangi alanda olursa olsun size bilgi ve ürün veren kişilerin araştırma geliştirme-üretim geliştirme, uygulama ve deneme yapan kişi ve kurumlar olmasına dikkat edin.
Yetersiz bir gübreleme ya da besin takviyesi çimde istenmeyen sonuçlar doğurabildiği gibi, aşırı ve bilinçsiz (tarım gübresi önerileri) bir gübreleme de kaynak israfına, toprağımızda ve çevremizde ileri derecede zararlara yol açabilmektedir. Aşağıda yer alan basit sorular çoğaltılabildiği ve cevaplanabildiği sürece yapmış olduğumuz uygulamalar yerinde olacaktır.
1.Çim çeşidi ve çoklu ise karışım oranı nedir?
2.Çimin ekiliş yılı ve ayı nedir?
3.Günlük olarak ne kadar sürede sulama uygulaması yapmaktasınız?
4.Geçmişte kullandığınız ve kullanmakta olduğunuz gübreler neler?
5.Kullandığınız ilaçlar neler?
6.Biçim aralığınız ve biçme şekliniz nedir?
7.Temel toprak yapısını, hazırladığınız taban karışımınızı ve uygulamalarını tarif ediniz.
8.Bahçenin günlük güneşlenme süresi nedir?
9.Çim alanın çevresindeki bitkiler nelerdir?
10.Çimleri bakımsız bıraktığınız mevsimler var ise paylaşınız.
11.Sulama sisteminiz ve kullandığınız su kaynağı nedir?
12.Bölgenize ait mevsimsel bilgiler nelerdir?
13.Çim alanınızda organamineral gübre ve besin uygulamaları yaptınız mı?
Çim de üretkenliğin ve yenilenme periyodunun devamlı kılınması adına gübreleme anahtarları ile çalışma yürütülmektedir. Büyük alanlar için üretilen mevcut gübreleme formülleri yukarıdaki sorulara ve analizlere göre değişkenlik göstermektedir. Şahsen ben küçük ölçekli alanlarda da yukarıda yer alan sorulara cevap arıyor, gözlem, analiz ve tecrübelerime göre az oranda besin takviyesi uyguluyorum. Mevcut kompoze gübre uygulamaları için dikkat ederseniz yukarıdaki cevaplarda aylar içinde belirli aralıklar vermekteyim. (Haziran-Eylül ayları arası gibi…).
Her an analiz yapamadığımız ve çevre koşullarını yönetemediğimiz için çeşitli yollarla topraktan uzaklaşan bitki besin maddelerinin toprağa ilavesini gözleme ve tecrübeye dayalı olarak yapmaktayız. Organik ve mineral kaynaklı gübreler ile toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini düzeltmekteyiz. Topraktaki besin dengesini yeniden sağlamaya çalışmaktayız. Çim gibi doğal koşullara bağlı olarak yetişemeyecek bir ürünü dışarıdan desteklemekteyiz.
Biz hangi çeşit gübreden ne oranda uygularsak uygulayalım, bitki tarafından ne kadarının alındığının önemi vardır. Önce çim çeşidimizi ve çimin isteklerini tanımamız çok önemli. Çimde bitki besin elementleri hareketliliği bariz farklılıklar göstermez. Ancak bir çok bitkide olduğu gibi çim de topraktan sırasıyla azot, potasyum ve fosfor koparma eğilimindedir.
Yaz boyunca potasyum+MgO+Fe ağırlıklı kompoze çim gübreleri, sonbahar-ilkbahar periyodunda ise 1-1-2+ Fe oranlarını yakalayabileceğiniz kompoze çim gübreleri temin etmeye çalışmalı ve forumlarda ÇİM başlıklarında yer alan değerli hocalarımıza, uzmanlarımıza ait önerileri uygulamanızı rica ederim. Yukarıdaki sorulara vereceğiniz cevaplar ile birlikte mevcut firmalarda yer alan sadece çim alanında uzmanlaşmış kişilere danışarak yıllık yetiştiricilik takviminizi hazırlayabilirsiniz. Güzel bir bahçe ve çevre sadece sizin gayretlerinize bağlı.
Esen kalın.