Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Şehirli
Yorumunuz için *** ederim. Şunuda belirtmeden geçemiyeceğim bizler profesyonel yetiştiriciler olmadığımız için, sulama konusunda, bile tereddüt içindeyiz. Hortum ile çanak şekline getirdiğimiz ağacın dibini dolana kadar suluyoruz ankarada 15 gündür felan sıcaklar kendini gösterdi dahada şiddetlenecek haftada bir sulama anlaığım kadarıyla yeterlidir haftayı devirdiğimde ağaç diplerini kontrol ettiğimde üstünde kuruluk var tabi ama el çapasıyla çapaladığın vakit ıslaklık ve bazzı ağalarda çamurlaşmaya yakın belirtiler var. Yani kısaca çok sulamanın sakıncası olurmu demek istiyorum su sondaj kuyusunu yeni açtırdım sondaj kuyusundan bulanık su çıktığından, kuyunun suyunu temizlesin diye suyu basıyoruz anlıyacağınız.
eylul ekime kadar suyu esirgemeden yeni fidanlara versem zararını görürmüyüm.
|
Belki okumuşsunuzdur ama, yinede buraları okumanızı tavsiye ederim.
http://www.agaclar.net/forum/ceviz/26831.htm
http://www.agaclar.net/forum/ceviz/28314.htm
http://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm
http://www.agaclar.net/forum/ceviz/8634.htm
Ben de ceviz konusunsa çok acemiyim.
Benim bu forumdan öğrendiğim kadarıyla ceviz ağaçlarında aşırı sulamanın zararı olur.
Fidanın dibini suyla doldurduğunuzda gövde su ile temas etmesin, bir iki ay önce diktiğim tüplü fidana bir kova su verdiğim zaman. Şuan fidan dibindeki yükseltinin çapı daha da geniş durumda.
Gövde uzun süre su içinde kalırsa kök boğazı çürüklüğüne yakalanabilir.
Bu linkteki örnek gibi.
CEVİZDEKİ HASTALIKLAR: KÖK BOĞAZI ÇÜRÜKLÜĞÜ | Ceviz | Ceviz Hakkında Herşey
Özellikle bu sayfadaki örnekleri iyi değerlendirin derim.
http://www.agaclar.net/forum/ceviz/8...tm#post1292210
Bu fidanlara, can suyundan bir hafta sonra 1 kova su verdim. Ondan bir hafta sonra da yarım kova su verdim o kadar. Sonra yağışlar başladı hiç su vermedim. 6 gündür yağış yok ben henüz su vermedim.
Toprak yüzeyi kuru olabilir önemli olan, fidanın saçak köklerinin bulunduğu, bizim fidanlarımıza göre 10 -30 cm derinliğindeki bölgenin nem durumu olmalı. Dediğiniz gibi çapalama esnasında çamurlaşmaya yakın belirtiler varsa sulamaya gerek yok bence.
Yanlışım varsa tecrübeli abilerim düzeltsin lütfen.
Buraya da bir göz atalım.
Sulamanın 10 altın kuralı - Yaz, Sulama, Mevsimsel İşler, Bahçecilik Tüyoları
Benim bahçedeki sondaj fazla derin değil ve her yağmurdan sonra su bulanık akar. Bulanık suyu tahliye ederken ağaçlardan uzak tutun kesinlikle.
Ağaçlarda su kesmesine sebep olabilirsiniz ve hepsini kaybedebilirsiniz.
Ve forumdan öğrendiğim bişey daha. Birinci yaşını doldurmamış fidanlarda Eylül ayı ortalarına kadar (havalar kurak gitmişse tabi) az da olsa sulama yapılabilir ama daha sonrasını özellikle Ekim ayı sulamasını, (dediklerinize göre sizin toprak yapınız da buna en büyük etken) tavsiye etmem. Fidanların, kışı zarar görmeden geçirebilmesi için taze sürgünlerini odunlaştırmaya ihtiyacı vardır. Sulamaya devam edersek sürgünler tazeliğini muhafaza eder ve Ankara gibi bir iklimde göreceği ilk erken donlarda bu sürgünlerin içindeki ağaç özsuyu donar. Birdaha da donan kısım düzelmez. İlk baharda budanarak kesip atılması gerekir.
Ben olsam bir acemi olarak. Çapalama esnasında fidan altında bu şekilde ıslaklık görüyorsam o ağaca su vermem. Taa ki ıslaklık gidene ve ıslaklığın gitmesinden sonra 5 - 6 gün geçene kadar sulamam.
Ağaç suyu gerçekten istemeli, suya kanmalı. Sebze sularmış gibi 4 parmak altı kurumuş sulayalım bunları diye düşünmem. Netice de bu bir ağaç kökü derinlere gidecek. Toprağın yüzünün kuruluğuna çok aldanmamalıyız. Tabi tüm bunları derken kontrolüde elden bırakmamamız gerektiğinide unutmayalım.
Mesela , Temmuz ayında toprağı 3 metre kazın aşağısı nemli çıkabilir. Denk gelirseniz inşaat temellerine bakın, nemlidir. Bizim için erken ama 8- 10 yaşındaki ceviz ağaçları o nemden su ihtiyacının bir kısmını karşılar.