Sayın cennetinkrllg sardunyanızın toprağı sayın maki01'in de belirttiği gibi su tutma özelliğini kaybetmiş tekrar su almasını sağlamak zor oluyor. Ben daha önce başka bir çiçeğimde saksının kenarlarına gelmeyecek şekilde yavaş yavaş su dökerek çekmesini bekleyip tekrar tekrar suyu ortasından vermeye çalışarak zor da olsa düzeltmeyi başarmıştım ama eski haline tam olarak gelmiyor. Biraz bile susuz bıraksanız aynı durum tekrar oluyor.
Çiçeklerin tüm toprağını değiştirmeyi sevmiyorum. Yeni ortama adapte olmakta zorlanıyorlar. Bence torfu biraz düzeltmeyi deneyin sonra sardunyanızı saksısından çıkarıp bir bakın eğer torfun çevresi köklerle kaplı değilse yavaşça kenarlardaki fazla torfu temizleyin kökleri çok rahatsız etmeden alabildiğiniz kadarını alın. Sardunyalar için özel hazırlanmış topraklar var büyük marketlerde onlardan ilave edebilirsiniz bulamazsanız bahçe toprağı ve biraz yanmış koyun gübresi karışımı da ilave edebilirsiniz. Sardunyalar bahçe toprağını çok seviyorlar.
Yaprakların arkasında bazı lekeler var sanki zararlı olup olmadığına dikkatle bakın sardunyada bitki zararlarını görmek biraz zor oluyor çok dikkatle bakmanızı öneririm.
|