Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Şehirli
Mrh Ceviz yetiştiren arkadaşların önerisine ihtiyacım var.
Bu sene mart ayında bahçeme hobi amaçlı ceviz dikimi yaptım. Sıcakların gelmesiyle pazar günleri sulama yapmaktayım. Ankara iklimi için uygunmudur her hafta sulamak!
Sulamaya başlamadan önce Dibini kontrol ettiğimde hafif ıslaklık oluyor, bazen camura benzer yaşlıklar oluyor dalların dibinde.
Ne kadar süreli sulamam gerekli 50 ile 100 cm çapında bir alanı hortum ile suluyorum.
|
Merhaba,
Ceviz için bişey diyemem ama, her bitki az çok ne istediğini belli eder. Su mu istiyor, azot mu istiyor veya potasyum fazla mı gelmiş, dilinden anlamak lazım. Ben fazla anlamam gerçi. Araştırmak lazım.
Sulama için kesin bir zaman aralığı söylemek bence yanlış olur.
Sadece bölgeye , ile, rakıma veya bitkiye göre bir sulama şekli belirleyemeyiz.
Bazen iki komşu arazi arasında bile sulama ihtiyacı farklı oalbilir.
Toprak yapısı en önemli etken bence.
Toprak, suyu geçiren bir yapıdaysa farklı, suyu tutan bir yapıdaysa farklı sulama periyodu gerekebilir.
En kolayı; sulanacak bölgede 30 cm ye kadar (bitkiye göre bu 30 cm ölçüsü de değişken olmalı sanırım) kazıp nem durumunu kontrol etmek.
Dediğiniz gibi, alt kısım nemli ise, hatta çamura benzeyecek derecede yaş ise bence sulama gerekli değildir. Ben, en kesin tespit için nem ölçüm cihazı almayı düşünüyorum mesela.
Tabi birde şöyle bir durum var.
Pazar günü suladınız, bir hafta sonra yani diğer Pazar, sulamadan evvel dibini kontrol ettiğinizde "hafif ıslaklık oluyor, bazen camura benzer yaşlıklar oluyor" durumu varsa bence biraz düşünmek gerek. Ya yağmur yağmış, ya güneş görmüyor, ya sizden habersiz birileri 2-3 gün evvel sulama yapmış, ya da toprak yapınız suyu iyi tutuyor.
Bir hafta önce yaptığınız sulamanın nemi hâlâ ağaç dibinde bu şekilde ise, toprak killi olmalı.
"Ben olsam", henüz 1 yaş dememiş cevizlerimi, bu toprak yapısı üzerinde, kuraklığa da bağlı olarak, yılda 3 veya 4 kere sulardım. Geçen yıl, tınlı toprak yapısı olan arazimdeki 10 yaşındaki elmaları 2 kere, şeftaliyi 1 kere sulamıştım.
Fazla sulamayla fazla gelişmesini sağlayamayız.
Aslında ağaçlar çocuklar gibidir. Her istediğini yaparsak, yediği önünde yemediği arkasında yetiştirirsek, elini sıcak sudan soğuk suya sokmazsak ağaçlarımız nazlı yetişir ve ilerde çok bocalarız.
Biraz kendi ayakları üzerinde durmasını öğretmeliyiz. Birtakım işlerini kendisi görmeli. Bırakalım, derinlere kök salsın, suyunu kendisi bulsun.Kök dağılımı yapsın organik maddesini kendisi arasın, toprakta bulsun.
Her istediğini önüne koyarsak obez olur, hantal olur, direnci düşer, verimi düşer. Dışardan çok neşeli, çok sevimli görünür ama, içi narin ve boş olur. En ufak bir darbede pes eder.
Üzerindeki meyvenin de ağırlığıyla sert rüzgarda devrilen 8 - 10 yaşında çok ağacım oldu ve bunlar su kanalının hemen kenarındaki ağaçlarımdı. Bunların kökleri toprağın çok derinlerinde değildi. Hatta su kanalının üst kısmında kaldığı için, nispeten az sulanan ağaçları sökerken kepçenin daha da zorlandığını gördüm.
Henüz ceviz yetiştirmedim gerçi, ama olsun yinede fikrimi belirtmek istedim.