View Single Post
Eski 23-06-2014, 13:45   #1953
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Maalesef geçen yılki tecrübe sineğin zeytinin yağlanmasını beklemediğini gösterdi. Kış şartlarının hafif geçtiği yıllarda popülasyon aşırı fazla oluyor ve zeytin nohut iriliğine geldiğinde saldırıp taneleri paramparça yapıyor.
Geçen yıl zaten zeytin yoktu..Dallarda unutulanları ve yere dökülenleri, kışa girerken fidanlığıma pike yapan çok yoğun sıyırcık sürüsü temizlemişti..
Bu durum avantaj bu yıl.

Son gidişimde zeytinleri gözlüğümü takarak çok iyi gözlemledim..Güve kelebeklerinin nerelerde kümelendiğini bildiğim için onları ürkütmeden ilaçladım..%90'ını imha etmişimdir..
Çok dikkat ettim, zeytin sineğine hiç rastlamadım desem yalan olmaz..
Dilerim bana oldukça uzak fidanlıklardan uçup bana misafir olmazlar..
Olsalar bile meyveler 15-20 günlük koruyucu ilaçla kaplı..

Aslında zeytincilik çok zor müşkülpesent bir iş sayın MeyveliTepe..
Köyde emekli bir öğretmenimiz var..Zeytinliğinden hiç çıkmaz..çocuk gibi bakar onlara..O, her yıl iyi kötü mahsül alırdı ama bu yıl sanırım bir hata yaptı; hiç zeytini yok..
Arasıra muhabbet ederiz onunla..''Var yılında zeytinden, yağdan aldığım paralar ancak masrafı karşılıyor'' diye yakınır..Çünkü, biraz yaşlıca olduğu için her işini parayla, yevmiyeyle yaptırıyor..
Zor iş bu zeytincilik..
Ben marketlerde görüyorum zeytini..10-15 lira arasında fiyatlar hep..Yani, üretici kazanmıyor; pazarlayıcılar götürüyor parayı..

Benim de fazla beklentim yok..Fidanlığım çok huzur verici, püfür püfür esen, deniz manzaralı bir konumda..Ben orada kafamı, gündelik sıkıntıları resetliyorum, hayata daha bir sıkıca bağlanıyorum,ayda bir 5-10 gün çok yoğun çalışarak bünyemi atıllıktan, miskinlikten koruyorum..Kısaca, hobim benim..Gücüm yettiğince de devam edeceğim..Beygir kazığı çakılamıyacak denli kistik yapıdaki bir yeri yemyeşil yaparak çevreme örnek oluyorum..Bunun da keyfi çabası..

İlaç, denizyosunu, Belediye şebeke suyu, benzin, fiğ tohumu gibi zaruri masraflarım çıksın ve evimin zeytini ile yağını alayım, bu yeter bana..
Ama, gerçekten zeytinciliği geçim kapısı olarak görenlerin durumu kritik ve üzücü..
Hele bu güve ve sineklerin elinden zeytini koparıp kurtarmak çok zor iş..
Herşeyin dengesi bozulmuş.

Düzenleyen pria : 23-06-2014 saat 14:19
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön