View Single Post
Eski 23-06-2014, 12:55   #307
Murat Uysal
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ateşkaptan Mesajı Göster
Gübreli su kültürü çalışması sırasında yaptığım hatalardan da konu etmemek olmaz.

Hata 1;

Gübreleri kğ olarak aldığımdan, 4 kğ KalsiyumNitrat gübresi almama rağmen, Azot ve Kalsiyum ihtiyacını büyük oranda karşılayan bu gübre uygulamanın tam ortasında tükendi. Çilekler çiçekten meyveye geçmişken, domates ve biberler gelişme evresindeyken, son KalssiyumNitrat gübresini de eritip, bir haftalık eriyiğim kalmışken, KalsiyumNitat arayışına girdim.

Bulunduğum ilçede iki adet gübre bayii var, birine sordum yok, Tedarik edilip edilmeyeceğini sorduğumda da burada bu gübreler satılmıyor, elimizde kalır cevabını alıyorum.

Kastamonu'da bu gübreyi arattırdım, yok. En yakın ilçelerdeki gübre bayilerine gittim, yok. Bu havalideki tüm gübre bayilerinde, dengeli gübre dedikleri, ancak içeriğini kendilerinin de bilmedikleri NPK gübreleri, Şeker Gübre (AmonyumSülfat), Üre Gübresi satılmakta olduğundan, Formüllerime uygun gübreleri bulmak imkansız. Ankara dan temin etmeyi en son, bulamadığım takdirde düşünüyorum. Hatta Karabük'te bile araştırdım. yok.

İlçem deki Öbür gübre satan bayii aklımda, ama yoktur diye gitmiyordum. Şeytan dürttü derler ya!..gittim. "Ben de bir de Can gübresi var" dedi. Torba üzerinde yalnız CAN yazıyordu . İnternet ten araştırdım KalsiyumAmonyumNitrat gübresi. Tamam dedim Gökte ararken yerde buldum diye sevindim. İçinde Kalsiyum da var Nitrat da var ya!...

Buraya kadar işin hikayesi;

Şimdi gelelim işin aslına. Ben Kalsiyum ve Azot ihtiyacını bu gübreden karşılama yoluna gittim mi?

Tabii tecrübe parayla olmuyor.

Benim çiçekte olan ne kadar bitkim varsa bir hafta sonra çiçeklenme tamamen sona erdi ve çiçekler döküldü, Bitkiler gelişiyor, fakat yaprakları küçülüp, yaprak uçları kıvrılıyor ve yanıklık meydana geliyor.
Ben işin aslını kavrayana kadar bitkiler Amonyumun toksit etkisine maruz kalarak ve kalsiyum alımının az olması ve bu gübrenin fosfor alımına etkisi nedeniyle maalesef bitkilerim yeşili bol ama hiç çiçek üretmeyen küçük yapraklı ama boy atan bir duruma geçtiler. Sanırım strese de girdiler.

Hemen internet'den Gübre arayışına girdim. Tartes'den 5 torba gübre talep ettim. MagnezyumSülfat, KalsiyumNitrat, PotasyumNitrat, PotasyumSülfat, MonoPotasyumFosfat.

İzmir den nakliye çok tuttu ama, şimdi bir kaç sene kullanacağım gübre mevcut.

Amonyumun da azot toplamında en fazla %20 civarında kullanılması gerçeğini test etmiş oldum. Amonyum; bitkilerce en hızlı alınan gübre. Kalsiyum eksikliği de yaprakların ucunda kararma ve kıvrılma yaptığı, meyvelerde de çürüklük meydana getirdiği gözlemlenmiş oldu. Bu da bedava tecrübe sizler için.

Devam edecek.


Sayın ateşkaptan. Kastamonunun hangi ilçesindesiniz bilmiyorum ama Karabük ve civarında bir şey lazım olursa yardımcı olurum. Dert etmeyin. Bende bireysel olarak deneme aşamasındayım. Denemeler başarılı olursa önümüzdeki yaz 1280 metrekare gotik sera kurup nft sistem marul üretimi yapmayı planlıyoruz. Şu ana maddi hesaplamalar ile teorik ve uygulamalı denemeler içersindeyim.

Diğer işlerden vakit ayırabildiğim sürece. Fırtınada mevcut seram patladı. 10000 adet ıceberg marulum yağmurdan telef oldu...Saygılar..

Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön