View Single Post
Eski 22-06-2014, 13:18   #1947
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Emekli Ziraat mühendisi Kuddusi Taner'in tecrübelerinden çok yararlanıyorum ben..
Şöyle yazıyor:

''...kitaplar hiçbir bitkinin yalnız yapraktan beslenmesinin mümkün olmadığını,toprağa muhakkak gübre verilmesini aksi halde yeterli verimin alınamıyacağını söyler.doğrumudur;doğrudur.katılıyorum.ancak zeytin ağacı başka.nasılmı? şehriçlerindeki kaldırımlarda büyüyen zeytinlere gübremi veriliyor? birçok yerdeki kayaların içinde ulaşılamsı dahi çok zor olan yerlerde yetişen zeytinlere hiç gübre verilmeden nasıl mahsül veriyorlar. işte yaşadıklarımdan örnekler:
”mühendis bey ben 10 senedir toprağa hiçbirşey atmadım,hersene yapraktan gübreleme yapıyorum.azotumu,potasımı yapraktan veriyorum.her senede var yok olmadan zeytin alıyorum.masrafımda,toprağa atılanın 1/3 ü kadar.ilacın içine zamanı geldiğinde gübremi koyup atıyorum.”bir başka çiftçi”topraktan gübreyi mahsülü görmeden atıyoruz.doğal bir afet olursa hiç mahsül alamıyacak duruma düşersek atılan gübreyi geri alamayız ki” bir başkası,”ben bir miktar topraktanda gübre veriyorum,ancak mahsülün miktarına,tutuşuna göre,ağırlığı yapraktan gübrelmeye veriyorum”
bu görüşleri çeşitlendirmek mümkün.söylenenler doğru.peki,kullanılan gübreler hangileri? yapraktan atılan azotlu gübre triozon azotu içeren gübreler.potas olarakta,KTS kullanılıyor.zaten ister topraktan ister yapraktan gübreleme olsun her halikarda iz elementleri(demir,bor,çinko, …. Vb.)yapraktan kullanmak durumundayız''

Erdek Tarım: ZEYTİNDE GÜBRELEME

Bu görüşlere aynen ben de katılıyorum ve her yıl içinde bitkinin tüm ihtiyaçlarını gideren DoktorTarsa'nın ithal denizyosununu (proton veya acotrop)
kullanıyorum.
Yılda 5 kez..Nisanda, çiçeklenme devresinde güve ilacıyla, haziranda güvenin meyve dölüne atılan ilaçla, eylül başlarında zeytin sineği mücadelesinde ve son olarak hasattan sonra..
Bunun neticesini gördüm..Zeytin tanelerinin çok daha irileştiler..Marmarabirlik standartlarının 2 numaralı zeytin iriliğine ulaştılar..

Denizyosunu kullanmazdan önce her yıl toprağa 15x15 veya azotlu gübreler verirdim..Denizyosunu sayesinde bu külfetten kurtuldum..

Yosunun ayrıca kuraklık, sıcaklık, soğuk ve tuzluluk stresine karşı çok faydası var..

DRT TARIM | Aylk E-Blten: Ascophyllum nodosum (Proton) Faydal Bilgiler II

TAVSİYE EDERİM ben de..Ama piyasada bulmak biraz zor..Diğer yosun gübrelerine de güvenemiyorum..

Organik Gübreler | DRT TARIM

Düzenleyen pria : 22-06-2014 saat 20:10
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön