Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vizyon_78
sayın lilium bu yıl 4. yaşlarını tamamlıyacak olan ceviz bahçeme cuma günü gittim ve bazı sürgünlerin yaklaşık 1 m olduğunu gördüm .Bende bu sürgünlerin en uç kısmından taze olan yerlerden elimin ucuyla kırdım .Kendimce daha fazla uzamasın yan dal oluştursun die ..! Acaba yanlışmı ? doğrumu ? yaptığımı bilmiyorum .Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim saugılar
|
Sayın vizyon_78, 4 yaşındaki fidanların şimdiden 1 metre olmaları dinç gittiğini gösterir, fidanın iyi gelişim göstermesini hep isteriz tercih ederiz fakat fazla dinç gelişen fidanlarda da körpe pişkinleşmeyen dal gerek rüzgardan döner burkulur gerek kendi ağırlığından yere sarkar, en güzeli dengeli bir bakımla dengeli bir gelişim, pişkinleşerek kendi ağırlığını taşıyabileceği hızda gelişmesi.
Böyle dinç gelişen fidanları haziran ayı sonuna kadar uç alımı yapabilirsiniz yapmamak daha doğru fakat dalı kaybetmektense uç alımı yaparak hem dalı korumuş oluyoruz hem meyva gözü dallarını hazırlamış oluyoruz,
Yalnız buraya bir şey ilave edeyim bu tür yani 3-4 yaşlarındaki ağaçlara aşırı sürgünden dolayı yan dallara müdahale edilirken liderlere mümkünse müdahale etmeyiniz.