Hayır, hiç göremedim sayın Meyvelitepe..
Ayrıca ben geçen yıl 5 dekar alana hem kasımda hem şubatta iki kez macar ve yerli fiğ tohumu saçmıştım 30 kilo kadar..Deneme amaçlı 100 gram kadar da belli bir alana karabuğday saçmıştım..Ayrıca Mısır Çarşı'sından aldığım tirfil tohumu da saçtım..Bir de İstanbul'da bir parkın kenarında bulduğum beyaz çiçekli fiğ tohumu saçtım.
Eğer hepsi çıkmış olaydı, fidanlığın her tarafı kilit gibi fiğ ile kaplanırdı..
Geçen yıl ben fiğleri saçıp döndükten sonra yan komşumun anlattığına göre büyük bir sıyırcık sürüsü konmuş fidanlığa..Komşum sıyırcıklar konunca fidanlığın kapkara olduğunu söyledi..
Sanırım o kalabalık, bulut gibi sıyırcık sürüsü, yiyecek zeytin bulamayınca saçtığım tohumları afiyetle toplayıp yemişler..
Bu yıl karabuğdayları daha fazla saçacağım..O da olsa iyi olur..
Gerçi bu organik gübrelemede ve malçlamada fiğden daha iyisi yoktur sanırım..Çok yayılıyorlar..ve çok bol tohum veriyorlar..Bu yıl fiğ kümelerini tırpanla biçmedim..Onları elle yolup, tutam tutam her yere dağıttim tohum kapsülleriyle..
Acı baklalarım da çok güzel gelişip tohum verdiler bu yıl..Onların azot nodülleri fiğlerden daha iri..Ama fazla yer örtücü özellkleri yok..Acıbaklaları genelde 50-100'erli kümeler halinde toprağın çok zayıf ve kumlu olduğu yerlere ekiyorum..
Tirfiller de yer örtücü olarak iyi..Hızla yayılıyorlar..
Benim favori bitkim fiğ..Dört çeşit fiğ var fidanlıkta..
Bu gidişimde baktım; fiğ kümelerinin altı ıslak..Toprağın nemini çok güzel koruyorlar..Yılan korkusu olmayanlar için ideal bir yerörtücü ve gübreleyici..
|