Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eşekarısı
Değerli üyeler merhaba, iyi geceler. Sizin siteyi facebookta bir arkadaşım sayesinde buldum ve takip etmeye başladım. Bitkilere ilgim olduğu için hazırladığınız siteyi zevkle takip etmeye başladım. Gardenyamın taze yapraklarında (bazılarında hepsinde değil) şekilde gördüğünüz üzere ufak tefek lekelenmeler oldu. Sanki gevreme şeklinde. Ne yapmalıyım. Bu yaprakları koparayım mı? Bu arada toprağı sürekli nemli kalacak kadar suyu hep var. Balkonda, açık, sirkülasyon olan havada ve gölgede duruyor. Her gün tomurcuklarına su püskürtüyorum.
|
Sayın eşekarısı,
Kaygılanmamıza, ilaç, gübre uygulamalarına ve yaprakların kopartılmasına gerek yok. En altta yer alan fotoğraftaki görüntüye dayanarak demir klorozunun ileri safhasından bahsedebiliriz. Uç kurumaları da nem yetersizliği ve su dengesizliğinden. Demir bitkide hareketli element olmadığından noksanlığında en son çıkan genç yapraklar sarımsı yeşil bir hal alır. % 6 demir şelatı temin edin. 1 su bardağına 1 tatlı kaşığı siyah toz haldeki şelatımızdan ilave edin iyi karıştırın sulama suyu şeklinde 1 hafta ara ile 2 defa uygulayın. Aslında amaç toprakta zaten mevcut olan demiri aktif hale getirmektir. Çeşmeden kullandığınız kireçli sulama suyu yerine belirli bir dönem içme suyu kullanın ya da suyu 2 gün dinlendirerek verin. Sulama öncesi toprağı biraz kuru bırakın. Sürekli sulamadan kaçının, toprak sürekli nemli kalmasın. Toprağımızın kireç ve pH oranı değişmiş. Kirecin etkisini azaltmak, pH da 6,5 değerlerinde tutmak önemli (bu iki öneriyi demir noksanlığına dayanarak yaptım. Yoksa en temel sorun gardenyada daima aşırı sulama ve hava dengesizliğidir). Havadar (açık alan ve yarı gölge), orta sıcaklıkta, gün ışığı alan (direkt güneş alan değil) sabit bir açılıkta saksımızı bulundurmaya devam edin. Yaprakları temizlemenize gerek yok. Saksı yüzeyindeki ağırlaşmış toprağı köklere temas etmeden ve havalandırmadan 3 cm mesafede alın, yerine 6,5 pH lı steril humuslu toprak + pomza taşı karışımı hazırlayın ve yayın. Toprak değişimini ve yapraktan su püskürtmesi şeklinde yapacağınız sulamaları mutlaka havadar bir ortamda yapınız, yapraklarda su birikimine izin vermemelisiniz. İstanbul nemlilik açısından iyi olduğundan sadece açık alanda çiçeğimiz güzel tomurcuklar verecektir. Çiçeğimizde düzelmeler olunca tomurcuk dönemi boyunca toprağımızı nemli tutabiliriz. Diğer dönemlerde sulamada biraz temkinli olmalıyız.
Esen kalın.