Bu yıl zeytinlerimde meyve tutumu çok iyi..
Hiç bu kadar çok tane bağlamamışlardı..
Sanırım bunun nedeni her yıl 5 kez yapraktan uyguldığım içinde çinko ve borun da bulunduğu denizyosunu ile güvenin çiçek dölüne karşı zamanında ilaçlama yapmamdandır..
Ben Bilecik ve Yalova'lı zeytincilerle sık sık görüşürdüm..Bana hep zeytinleri çiçeklenmeden bir hafta önce ilaçlamamı söylediler..
Ama bu yıl Erdek'li emekli Zir.Mühendisi Kuddusi Taner beyin tecrübelerine inanarak zeytin çiçeklerinin sararıp beyazlamaya ve açmaya başladıklarında ilaçladım..Onun tecrübe ve tavsiyesine uydum bu yıl..Sonuç çok güzel..Bu yıl tüm yıllara göre çok yüksek oranda meyve tutumu var..İnşallah zeytin sineği mücadelesinde de başarılı olur ve bol mahsül almak nasip olur bu yıl..
''
....güvenin çiçek nesline karşı;en iyi ilalama zamanı ;ilacı atacaksın iki gün sonra çiçek açacak.tersten düşünme.%10 açtığında ilaçlama yapmalı denir.denirde ilacı hazırlayıp attım diyinceye kadar tamamı açıveriyor.zeytin tomurcukları önce sararır,sonra beyazlar ve çatlar,işte çatlarken ilacı atmalı.hangi ilaç;en ucuz ilaç atılmalı.içine tomurcuğu muhafaza eden ve döllemeye faydalı gübreler konursa daha iyi olur.mantar ilacıda konmalımı;sıcaklığa bağlı.ama bakırlı ilaç koymamalı.güvenin meyve nesli:en önemli ilaçlamalardan biridir.ilaçlama zamanı çok,çok önemlidir''
Erdek Tarım: ZEYTİNDE İLAÇLAMA
Bu yıl gerek köy içindeki zeytinlerde gerekse zeytinliği olanların hiçbirinde zeytin yok..Köyde bir tek benim zeytinlerde meyve tutumu var gibi..
Onlar güve mücadelesini genelde ya yapmıyorlar ya da çiçeklenmeden 10-15 gün önce yapıyorlar..
Tabi ki, tam çiçek açarken ilacın etkisi azalıyor ve güveler çatır çatır yiyor çiçekleri..
Köylülere sorduğumda, çiçek dökülmesinin nedenini sık sık yağan yağmurlara bağlıyorlar..