View Single Post
Eski 21-06-2014, 09:04   #1331
ozanemre
Ağaç Dostu
 
ozanemre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 277
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi danny keane Mesajı Göster
Merhaba,

Yaklaşık 1-1.5 ay evvel satın aldığım calamondinimle ilgili sıkıntı yaşıyorum. İlk aldığım zamanlar toprağında 3-5 tane ufacık haşerelere rastlamıştım. Araştırmalarım sonucunda bunların çok büyük ihtimalle Kırmızı Örümcek olduklarını anladım. Yine araştırmalarım sonucu bulmuş olduğum ev yapımı bir karışımı tatbik ettim. Son zamanlarda çok detalı incelememiş olsam da şimdilik bu sıkıntıdan kurtuldum diye varsayıyorum.

Asıl sıkıntıya geçersem; Bitkiyi ilk aldığımda bir kısımdaki yapraklar daha açık, sarıya kaçan renge sahipti. Zamanla toparlayacağını düşünerek üstünde durmamıştım. Daha sonra birkaç hafta içinde bitkinin üzerindeki henüz olgunlaşma aşamalarının çok başında olan küçük yeşil meyvelerinin bir kısmı taç yapraklarıyla birlikte patır patır dökülmeye başladı. Meyve dökülmesi bir süre sonra sona erdi. Üzerinde hala hatrı sayılır miktarda meyve var sağlam bir şekilde.

Şu an ise daha önce bahsetmiş olduğum o rengi açık yapraklar dökülüyor. Öyle böyle bir dökülme değil. Kontrol amaçlı dokunduğumda dahi anında kendilerini bırakıyorlar. En önemlisi, bu bahsi geçen yaprakların alt kısımlarında küçük kahverengi noktalar var. Araştırdığım kadarıyla bu bir tür mantar hastalığı. "Greasy Spot Fungus" diye geçiyor ve "Mycosphaerella Citri" diye bir patojen sebep oluyormuş.

Bu hastalığın Türkçe karşılığına dair hiçbir bilgi bulamadım. Bu hastalıkla ilgili bilgiye sahip olan birileri varsa, tedavisi için neler yapmam gerektiği konusunda tarafımı bilgilendirebilirse çok sevinirim.







Sayın danny keane,

Süs bitkilerinde yaprak lekelerine ve yaprak dökülmelerine neden olan toprak kökenli Mycosphaerella spp. fungalı (Yaprak Leke Hastalığı) mevcut. Konu çok uzun olduğu için ayrıntıya girmiyorum. Yere dökülen bulaşık yaprakları imha edin.Tomurcukların açılmaya başladığı dönemde başlayan ilaçlamalar, ikincil çiçek tomurcuğu döneminde, çiçek taç yapraklarının % 80'inin döküldüğü zaman ve meyvelerin büyüdüğü dönemler de olmak üzere 4 aşamalı tekrarlanır. İlk iki ilaçlamada bakırlı, daha sonraki ilaçlamalarda ise organik fungisitlerden herhangi birini kullanın. Aşağıda sizin için bitkimizi sarsmayacak ve hızlı bir şekilde kısa periyotta uygulayabileceğiniz bir ilaçlama programı hazırladım. İlaç temin edeceğiniz bayilerdeki yetkin kişilere de konuyu detaylı anlatarak danışmanızı rica ederim.

1.2.Uygulama % 21 Bakır kompleksi+% 20 Mancozeb 1 L el pompasına 3 cc ilave. 5 gün ara ile 2 tekerrür.
3.4.Uygulama Organik bileşikli Bakır Sulfat Pentahidrat etken maddeli ilaç temin edilecek. (MASTERCOP SC) 1 L el pompasına 3 cc ilave. 5 gün ara ile 2 tekerrür.

Ortamdaki nemi düşürün. Sulamayı ve şayet yapıyorsanız aşırı gübrelemeyi azaltın.

Esen kalın.

ozanemre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön