View Single Post
Eski 19-06-2014, 13:54   #290
ateşkaptan
Ağaç Dostu

ateşkaptan's Avatar

Giriş Tarihi: 01-12-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan Mesajı Göster
Sn Ateskaptan, kolay gelsin.

Su kokunden kopartmayip yerinde biraktiginiz maruldan ne haber? Bu yontem verimli oldu mu ? Internetten izledigim kadariyla bu sekilde 7-8 marul birakip her seferinde herbirisinden birer ikiser yaprak aliyorlar.

Ayni seyi taze soganda ve ispanak icin de yapiyor, koku cikarmayip 2 cm kadar birakip keserek topluyorlar.

Saglicakla kalin
Marulu ilk defa dikmiştim. Yani ilk denemem. Tabi çok şey gözlemledim. Şimdi tekrar diktim ve onu da gözlemliyorum.

Bildiğimiz gibi marul, kış dönemi yani kısa gün bitkisidir. Soğan ve ıspanak da ayni. Benim diktiğim de kış döneminden çıkılıp, bahar başlangıcı idi. Arkadaşımın, fideleri bana verdiği günlerde, marullar sapa (çiçeklenmeye) kalkmışlardı. Aldığım fidelerinde boyu uzamış ve sapa kalkmak üzere olduklarını gördüm.
Tabii, toprakta bu böyleydi de, topraksız da nasıl olurdu ?. Maksat deneme olunca;

Marulların ilk yaprakları da dahil olmak üzere perlit içine adeta gömdüm. Yani yaprak kök arasın da yeniden kılcal köklenme sağladım. Besin eriyiği ile de çabucak köklendiler.

Sonuç; mükemmel lezzet ve görünüşte marullar. Sapa kalkmaması da sanırım yeniden köklenmeleri.

Şimdi; Söktüğüm çileklerin yerine yine marul diktim. Bakalım sapa kalkacak mı ?. Eğer sapa kalkma eğilimi göstermezlerse dediğiniz konuyu deneyip, burada paylaşırım.

Sorunuza gelince;

Marul dikmiş olduğum kanala, marullar kalkar kalkmaz biber diktiğim den, (zaten marul yüzünden dikimde çok gecikmiştim) Marul besin eriyiği yerine biber besin eriyiğine geçilince, kalan tek kök marul, hızla sapa kalkma eğilimi gösterdi, (Biber besin eriyiği kuvvetli geldi) Sizin belirttiğiniz yaprak, yaprak kopartma aşamasına geçemeden maalesef mideye indi.

Yine de bu uygulamayı kış ayında da yapıp denemek gerekir.

Bu işi profesyonel olarak yapanların mutlaka gözlemleri vardır. Bizimle de paylaşabilirlerse, Balkonlarında bu işi yapmak için çaba sarf eden amatörlere de yaprak yaprak kopartmak kalır.

Ne dersiniz!..

ateşkaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön