Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969
Sn vetman996 bahçemdeki sebzeler için elimdeki solucanları çoğaltmaya çalışıyorum. Şu an tahmini sayıları 5000 civarı...Solucanlarım için ideal bir ortam oluşturduğumu düşünüyorum. Yem olarak yanmış süt ineği gübresi kullanıyorum. Yalnız solucanlarla beraber yaşayan çok küçük ve beyaz renkli karıncanın belkide 1/20 si büyüklüğünde misafirlerimm var. Bu canlıların gözlemlediğim kadarıyla solucanlarla hehangi bir zararı yok.
Sizin üretim alanınızda buna benzer canlılar var mı? Bu beyaz böceklerin yararı **** zararı hakkında herhangi bir bilginiz var mı?
|
Sayın Sercan1969 Bey merhaba.
Gübrelerin içinde fermentasyona yardımcı bir takım böcekler bulunabiliyor. Bunlar solucanlara zarar vermediği gibi gübreyi işleyerek yararlı da olabiliyor. Bizim yığınlarda bu tür böcekler çok az sayıda var. Solucanlara her hangi bir zararı olmadığı için de problem görmüyoruz.
Bazı yığınlar içinde çok küçük solucanlar da olabiliyor. Bunların rengi beyaz ve kokondan çıkmış solucan yavrusundan daha küçüktür. Bu tür solucanların bulunduğu ortamda Ph düşmüştür. Bu solucanların da zararı yok ama Ph için önlem almanız gerektiğini size haber verir.
Size kolaylıklar diliyorum. Selamlar... Saygılar...