Otomatik Sifon, Çan Sifon, Ters Sifon; yani Oto-Sifon Topraksız Tarım'da Akıllı Vana'ya bir tür seçenek oluşturan sulama sistemi. Akıllı Vana "Bitki İstediği Zaman" sulama yaparken, Oto-Sifon periyodik sulama yapıyor. Bir tür Hidrolik Zaman Saati denebilir. Aquaponik'çiler de kullanıyor, Ebb-Flow usulü sulama yapanlar da.
Ters duran sifon borusu, haznenin dolup su sifonun tepe noktasına geldiğinde kendiliğinden boşalması easasına dayanıyor.
En basit şekilde şu videoda anlatılıyor:
FUNNY FOUNTAIN - ENGLISH - 21MB - YouTube
Bu videoda işin prensibi çok kolay anlaşılıyor. Ancak bu sistem bu kadarı ile genellikle "bir atımlık". Yani Doldur-boşalt yapmak isterseniz, arada sifonu "kırmak" gerekiyor. Bu pek kolay olmayabiliyor. Normalde su bittiğinde, sifonun boş ucundan hava alır. Ancak doldurma işi devam ediyorsa, hava alma işlemi başarısız oluyor, su aşağı akmaya devam ediyor.
Ben boruyu bir tur daha attırdım. Olmadı. Boruyu epeyce bir boyuna kesip kesit alanı epeyce uzattım. Bazan oldu, bazan olmadı. Kesitin az üzerine bir delik daha açtım. Daha iyi oldu.
Şu çözüm oldukça başarılı. Suyu garantili kesiyor:
Best bell siphon ever explained - YouTube
Bu sisteme bakarak ben de kendim bir Hidrolik Zaman Saati yaptım. 15 dakikada 150 ml kadar suyu damla-damla biriktiriyor. Sonra boşaltıyor. Ben bu suyu yine benim meşhur Mikro Fıskiyeyi döndürmekte kullanacağım. Yaklaşık 3m. aşağıdaki fıskiyeye spagetti hortumları ile bağlıyorum. 20 saniye püskürtme yapıyor.
Bu da tamamen elektriksiz aeroponik sistemin bir parçası olacak. Akıllı Vana yerine başlangıçta bunu kullanacağım. Kendi yaptığım Akıllı Vana dipte 1.5 cm su birikince kapatabiliyor. Sulama Kabının tabanı yaklaşık 40 x 60 cm. Suyun derinliği 1 cm olsa, yaklaşık 2.5 litre su eder. 1.5 cm su yaklaşık 3.5 - 4 litre. Tabanın bir kısmını yükselterek alanı daralltım, hacmi düşürdüm, ama yine 1.5 - 2 litre su birikiyor. Başlangıçta küçük bitkilerin bunu tüketmeleri çok zor. Bir süre Oto-Sifon ile beslenecekler.