View Single Post
Eski 14-06-2014, 15:52   #59
necatK
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-06-2014
Şehir: kayseri
Mesajlar: 13
selamlar,
bende uzaktan meraklı oldugum mantar klonlama işini, bir kavak kökünde buldugum mantar sayesinde uygulamaya döktüm. çevremdekilerin yıllardır yedigi lezzetli bir mantar. kesilip toprakta kalan kavakların gövdesindeki oyuklarda çıkıyor. internetten baktım tam türünü bulamadım ama zehirli bir soyun zehirsiz bir türü sanırım. şapkasının altı ve üstü sütlü kahve rengi. şapka altındaki örümcek ağı benzeri yerler kahve ve eflatun arasındaki bikaç ton renkten oluşuyor. sapının kökü kalın şapkaya dogru ince, sap ağaç oyugundan çıkacak kadar uzun (20cm den uzun)ve beyaz. son olarak çok güçlü bir aromaya sahip bu mantarı resimlemek aklıma gelseydi belki tanıyanınız çıkardı.

neyse ilk olarak haşladığım bugdaylara misel sarılı ağaç parçalarını ekleyip poşetledim. ağaç parçaları steril olmadıgından hemen bozulacagını sanıyordum ama 3-4 günde miseller baya arttı. sadece ğaç parçalarının uçlarında hafif renk koyulaşmaları oldu, ilaveten hafif kokuda başlayınca bunları bahçemdeki diger kalıntıların arasına gömdüm..
2. olarak daha steril bir ortamda mantarı yarıp şapkasına yakın yerden aldıgım parçaları karton parçalar arasına koyup bir plastik kapta beklemeye aldım. birkaç günde mantar parçaları erimeye başladı ama 1 hafta olmasına ragmen henüz misel oluşumu göremedim. halen karanlık ortamda bekletiyorum.
3. olarak ilk 2 işlemden kalan parçaları bahçeme hafifçe gömdüm, üstüne naylan örtüp nemi tutmasını sagladım ve naylonun üstüne de gölgeleme yaptım.

bakalım ilk deneyimim nasıl olacak ilk mesajım vesilesiyle herkese kolaylıklar dilerim..

edit: misellere spel yazmışım hehe 10 günde geldigim nokta baya ileriymiş. bu arada o hafif kokudan attıgım örnekler bugdayın kendi kokusuymuş, neyse artık tecrübe


Düzenleyen necatK : 18-06-2014 saat 18:03
necatK Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön