Konu: Domates
View Single Post
Eski 11-06-2014, 23:37   #878
ozanemre
Ağaç Dostu

ozanemre's Avatar

Giriş Tarihi: 29-02-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bora55 Mesajı Göster
19-20 günlük aradan sonra tekrar balkondaki domateslerin fotoğraflarını paylaşmak istedim. Gelişmeleri hoşuma gitmekle berabar kimi domateslerimde yaralar çıkmaya başladı ve bunun ne olduğunu bilmiyorum. Bilen ve önerisi olacak arkadaş olursa çok memnun olurum. İşte yaralı ve sağlam domateslerimin fotoğrafları...
Bu arada domateslerin toprakları çam ağaçları altından ve dikenli çalıların altından alınmış olup, yanmış gübre ile karıştırılmıştır bunuda tekrardan hatırlatmak isterim...
Sayın bora55,

Aşağıda yer alan temin edeceğiniz ilaçları etken madde olarak belirttim.
Doğal bir yetiştiricilik yapıyorsanız mevcut hastalıklar için önceden önlem alabilmemiz gerekirdi.

1.Domateslerimizde Bakteriyel Benek Hastalığı Mevcut
(Yapraktaki araz ile meyvedeki arazı karşılaştırarak tespitte bulunmaya çalıştım)
(% 50 Bakır oksiklorür temin edilecek. 1 L el pompasına 3 cc ilave.
Ya da % 21 Bakır kompleksi+% 20 Mancozeb 1 L el pompasına 3 cc ilave.
8 gün ara ile 3 tekerrür. Hasattan 14 gün önce ilacı kesin)

2.Thrips arazı belirtileri mevcut (Fotoğraf yanıltıcı olabilir. Büyüteç ile gözlem yapmamız gerekir)
(1 L el pompasına 1 cc ilave. Deltamethrin ya da aynı oranda Primicarb 2 tekerrürlü uygulayın)

3.Yavaş yavaş potasyum eksikliği meydana gelmekte. Lekeli dokular magnezyum ve kalsiyum oranlarının potasyumun etkinliğinde rol oynamadığını gösteriyor. Potasyum noksanlığında önce bitkilerde büyüme geriler, sonra sararma (kloroz) ve lekelenme (nekroz) oluşur. Potasyum noksanlık belirtileri genelde önce yaşlı yapraklarda görülür. Bitkide hareketli (mobil) olduğu için potasyum yaşlı yapraklardan genç yapraklara aktarılır. Noksanlık belirtileri çoğu bitkilerde yaprak kenarlarında ve uçlarında görülür. Yaprak kenarları önce sararır (domateste baskın değildir) daha sonra bu kısımlarda renk koyu kahverengine döner. Turgor basıncı düşer. Su noksanlığı ile ilgili stres durumunda bitkiler gevşek dokulu bir yapıya sahip olurlar. Çam ibresi kullanımı bazı bitkilere yüksek asit oranından dolayı toksik etki yaptığı için bilhassa çiçek fidesi yetiştiriciliğinde artık kullanılmamaktadır. Sıvı potaslı gübreden temin edin ve yapraktan uygulama yapınız.

Esen kalın.

ozanemre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön