View Single Post
Eski 11-06-2014, 12:25   #30
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tourkana Mesajı Göster
Denemeyi bir de kalın telleri ince telle sarmak yerine, rafya veya çiçek bandı kullanarak yapabilirsin sn. Sakaki
Merhaba tourkana,

Evet ama amaç farklı.

Buradaki amacım hızlı gelişmekte olan ve Hazeyn'in de dediği gibi kısa süre sonra sertleşerek eğilmesi zorlaşacak olan bir sürgüne şekil verirken aynı zamanda ona mümkün olan en az stresi yaşatmak ve gelişmesi için gerekli boş alanı sağlayarak tellerin maksimum süre takılı halde kalmasına rağmen iz yapmasını ve dala gömülmesini engellemek. Yani maksimum fayda/minimum risk.

Bu kadar hızlı gelişen ve bir o kadarda taze olan böyle bir sürgünü rafya sardıktan sonra tellesem bile, ne kadar istemesem de tazeliğinden ötürü illaki bir nebze de olsa strese sokacağım, sonuçta rafya da ince bir materyal ve şu anda dallar hızlı geliştiği ve kalınlaştığı için kısa bir süre sonra teller az veya çok dala oturacaktır/batacaktır. Buradaki gelişme hızı inan İstanbul'daki gibi değil

Ayrıca, bu şekilde rafyanın engelleyebileceği yeni patlayacak sürgünleri ve çatallanmaları da engellememiş oluyorum. Daha da önemlisi, önceki denemelerimde dala sardığım rafyanın veya benzer materyallerin pamuklu/kabuklu bit benzeri zararlılara eşsiz bir yaşama/çoğalma imkanı sağladığına şahit oldum (özellikle gelişme döneminde). Bu tarz bir telleme bunun da önüne geçecektir diye düşünüyorum.

Yine de bu geliştirmeye açık bir deneme, sonuçları birlikte görüp deneyimleyeceğiz. En olumsuz tarafı ise normalden 2 kat daha fazla zaman alması maalesef.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön