PH Ölçümündeki Farklılık Hakkında
Merhabalar,
PH Metremi test etmek için, çalıştığım otelin yüzme havuzunun su değerleriyle denemek istedim. Nedeni ise otel olarak hem su değerleri konusunda, hem de temizlik ve hijyen konularında oldukça titiz davranmamız. Ayrıca sezon yeni açıldığı için (her ne kadar yağmurlardan dolayı başlamasa da) havuz ekipmanlarının PH dozlama vs. gibi cihazların kalibrasyonları da yeni yapıldı. Havuzda bulunan otomatik PH ayarlayıcısının dijital göstergesi (değerleri net hatırlamıyorum) 7,2 gösterirken PH metre 8,1 gibi değer gösterdi. Arada 0,8 - 0,9 kadar bir fark vardı. Bunun üzerine PH Test kiti ile yaptığımız test sonucu da 7,0 - 7,2 aralığında bir renk ile bu sonucu doğruladı. Eve geldim ve PH Metreyi elimde bulunan 4 ve 7 değerlerindeki tampon çözeltiler ile denediğimde sonuçları 0,03 ve 0,01 hata payı ile ölçtü. Şimdi burada hangi değer doğru? Aklıma Adwa'nın ATC, otomatik sıcaklık doğrulama özelliği olduğu geldi. Havuzdaki su sıcaklığı 27 derece civarındaydı. Yanlış bilmiyorsam Adwa PH değerini 25 derecedeki değere göre gösteriyor. Acaba 2 derecelik sıcaklık bu kadar PH farkına sebep olur mu? Bu konuda PH Metre kullanan arkadaşların yorumları nelerdir?
Saygılar.
|