Merhabalar,
acemi bir bahçıvan olarak hepinize ne kadar teşekkür etsem azdır. Teoride sizlerden öğrendiğim bilgileri iyice çalışıp pratiğe geçirmeye çalışıyorum.
Engin bilgi ve deneyimlerinize dayanarak bugün ilk kez denediğim göz aşısı için yardımlarınızı rica ediyorum. Dün bir kaç gülüm üzerinde deneme yaptım ama şu an sürgün göz aşısı için tam zamanı iken yanlışım var ise yeniden doğrusu ile denemek istiyorum.
Yeni taşındığımız bahçemde sarmaşık gül, ponpon gül, Isparta gülü ve çalı türünden boylu ama tam olarak ne olduğunu bulamadığım boyu 1,5 m. üzerinde bildiğimiz güllerden var. Sayıları 30 kadar. Güllerin yaşını bilemiyorum ama 3-5 yıldan fazla oldukları kesin. Güllerin hemen hemen hepsi koyu kırmızı ve pembe renkte, bir tane de sarı var ama kara lekeden muzdarip, tüm hasta yaprakları temizlediğim için cılız kaldı maalesef.
Komşuların bahçelerinde katmerli ve rengarenk güllerden kalemler aldım. Bunların üzerindeki gözlerden alıp, odunsu kısmı çıkarıp gözü T yarığının içerisine yerleştirdim. Güzelce de aşı bandı ile gözü dışarıda bırakacak şekilde sardım. Merak ettiğim, forumda yüzlerde entry'yi okumama ve videoları seyretmeme rağmen tam yanıtını bulamadığım sorularım :
1)Kalemi aldığım gözden yaprak sürmüş olması sakıncalı mıdır?
2) Gözü aldığım dalın bir yıllık daldan eski veya yeni olması sıkıntı yaratır mı?
3) Aşıyı yapacağım anaçların hiçbiri yabani gül değil, yukarıda yazdığım güllerden(Isparta, bildiğimiz yüksek boylu gül ve ponpon gül). Aşı tutar mı?
4) Anacın alttan ve üstten herhangi bir sürgünü olmayan bir dalını bulmam bu mevsimde neredeyse mümkün değil, olgunlaşmış herhangi bir dala yapılsa olur mu? Olgunluğunu hafif kalınlaşmış olmasından anlayabilir miyiz?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Eğer bu işi başarırsam çok mutlu olacağım...