Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07
Sayın juglandales, ağacın sulaması hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
Yanlış görmüyor isem Sphaeropsis ellisii mantarının etkisi ile doku bozulması ve uç yanıklığı hastalığı var.
Su konusunda ya az sulanmıştır ya da çok. Bu hastalık geneldi ibreliler strese girdiği zaman görülür.
Susuzluk, dengesiz besleme ( Fazla azot ), dolu vb.
Sadece kuruyan uçları temizleyerek yakınız. Derin kesimler yapmayın.
Bu zararın ağacın üst kısımlarında çok olduğunu düşünmüyorum. Hastalık genelde alt kısımlarda yoğun olarak görülür.
Mantar ilacı olarak Mancozeb terkibi mantar ilaçları kullanabilirsiniz. Hastalığın genellikle tedavisinde bakır ilaçları etkili.
Dormansi süresinde de bordo bulamacı uygulamanızı tavsiye ederim.
|
Gökhan bey ilginiz için teşekkür ederim.
İlkönce şunu belirtiyim ; toprağımda kil ve kireç oranı yüksek.
Ağaçlara geçen yaz sonundan beri hiç su vermedim. Kışın gerekli su ihtiyacını karşıladığını düşünüyorum. Hastalık en son yağan aşırı yağışlardan önce oluştuğu için fazla sudan da strese girmiş olamaz.
Yalnız mart sonunda cevizlere 18-46 verirken bunların dibinede çapa derinliğinde üçer avuç bu gübreden verdim. !!!
Bordo bulamacının çam ağaçlarına uygulanabilirliğini bilmiyordum. Yaklaşık 250 tane mavi servi (çelikle üretilmiş), fıstık, toros sedirim var. En iyi gelişim gösterenler fıstık çamları oldu. 4 tane himaleya sedirim var fakat gelişimleri çok zayıf. Himelaya'ların asidik toprakları sevdiğini daha sonradan öğrendim. Bundan sonra onlarada bordo bulamacı uygulayacağım.
Önümüzdeki hafta cevizlere (maneb + yaprak gübresi + iç kurdu ) ilaçlaması yaparken bunlarada aynı karışımı uygulasam olur mu.?
Elimde Pomarsol var onu uygulayabilirim. Bir de Aliette var kullansam faydalı olurmu.?