Özer Bey, kendi arazimde yaşayarak şunu gördüm: Hiç bir fidan, o bahçede çekirdekten yetişen fidan kadar sağlıklı olmuyor. Kendi fidanlarımın 4'te biri kendi yetiştirdiğim acıbadem çöğürlerine Ferragnes - Ferraduel aşılayarak kendi büyüttüklerim. Çekirdekten çıkanlar daha 3. yılda hazır fidanları boy ve gövde kalınlığı olarak geçmek üzere. Hazır alınan dikmeler çok kolay hastalanıyor, gelişmeleri zor oluyor. Hazır fidanların boylu poslu olması sizi yanıltmasın. Çekirdekten yetişenler bir kaç yılda hazır fidanları geçiyorlar. Ayrıca çok da ekonomik oluyor.
Size önerim; öncelikle bahçenin planını yapın. Fidan dikilecek sıraları belirleyin. Bir tarktör dip kazanla; ya da dozer riperiyle her sırayı (yalnızca fidanların dikileceği yerlerin sırasını boydan boya kazdırın. Fidan dikilmeyecek aralardaki boşluklara gerek yok.) 1'er metre derinliğinde patlattırın. Yandan patlatma bitince tarlayı fidanların dikileceği sıradan bir de dikine patlattırın. Böylelikle fidan dikilecek yerler + şeklinde her iki yönden patlamış ve dibi yumuşamış olacaktır. Çekirdek ya da dikmeler dipteki toprak yumuşadığı için çok kolay kök geliştirebilecektir. Fidan dikecekseniz çukurları güzden açın ki içine güneş, hava, yağmur, kar alarak mineral bakımından zengin çukurlarınız olsun. Fidan dikilirken çukurları yalnızca bahçenin yüzlek topraklarıyla doldurun.
Ekim -Kasım ayı gibi o yılın kabuklu acı badem çekirdeklerini bir kovaya boşaltın. ( Bademler o yılın ürünü olsun. Beklemiş, 2-3 yıllık bademlerin çoğusu yeşermiyor, ben bu yüzden fidan almak zorunda kaldım.) 7 Litre suya 1 litre tuz ruhu katın. 1 Hafta kadar dışarıda bekletin. Sonra çekirdekleri her fidan noktasına 3'er tane gelecek şekilde bir üçgen gibi dikin. 3-5 Santimden daha derine dikmeyin. İlkbaharda nisan ayı gibi çekirdekler filizlenir. Haftada 2 sulama ile ertesi yıla çekirdekler aşıya gelirler. Kendiniz bilmiyorsanız iyi bir aşıcıya aşılatın. Alın size en sağlıklı badem fidanı, üstelik harcayacağınız paranın neredeyse 4/3'ü cebinizde kalacaktır.
Kolay gelsin.
Düzenleyen Tamtutulma : 10-06-2014 saat 11:16
Neden: imla.
|