View Single Post
Eski 10-06-2014, 06:55   #204
asmalıtepe
Ağaç Dostu

asmalıtepe's Avatar

Giriş Tarihi: 29-04-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Yerli yazlık elmalar da sanırım amasya elması gibi bir yıl verip ikinci yıl vermiyorlar. Geçen yıl bende elma olanlarda bu yıl hiç yok. Çok güzel sürgün veriyorlar. Geçen yıl olmayanlarda ise bir kısım var. Tabi bu işte elma, armut çiçeklerini yiyen bakla zınıların katkı payı var mı bilemiyorum. İki yıldır oldukça fazla zarar veriyorlar.

Bu yıl en iyi olan asmalar. Eğer üzümleri de salkımları kadar olursa çok güzel bir yıl olacak.

Benim aldığım yer uzun yıllar boyunca budanmamış. Aşılı olanların altından bir kısım aşısızlar çıkmış. Tabi belirli bir süre sonra aşılı kısmı kurutuyor. Bademe aşılanan erik altından ondan daha güçlü bir şekilde badem çıkmış. Bir kısım bademler çok kötü durumda. Tabi çoğunluk ağaçların hepsi için geçerli gibi. Geçen yıl öncelikli olarak asmaları budattırdım. Gençleştirme budatması yaptırdım. Bir kısım ağaçları kendim budadım. Budadığım ağaçlar ve asmalar biraz gübre ve su ile çok daha güzel oldular. Geçen yılki formlarının çok ötesindeler. Hala daha budanacak ağaçlar var. Benim öncelikle yaptığım kuru ve görebildiğim fazlalıkları alıyorum. Belki bir profesyonel kadar değil. Biraz fazla uzun sürüyor. Ancak ağaç daha canlı oluyor. Geçtiğimiz yıl meyve vermeyen ağaçlarda meyve var. Budananlar budanmayan ağaçlara göre çok fazla fark var.
Geçtiğimiz yıl yerel elmaların dip sürgünlerini biraz temizleyip budamıştık. Bu yıl yerlerini değiştiremeyince onlar çok sağlıklı oldular. En kalın ve yeri müsait olanı bırakıp diğerlerinin yerlerini değiştirmem gerekecek.
Sn.Muda; Hayır dilekleriniz için çok çok teşekkür ederim. Olmayanlara da nasibetsin.

Elmalar hakikaten bir yıl güçlü bir yıl zayıf ve ya hiç olmadı bu seneki gibi. Ben don yakmasına bağlıyordum ya belki bu yıl yok yılıdır.Ama diğer meyveler de de ürün yok. Bir diğer konu aldığımızda çok yoğun dal yaprak salan bütün ağaçlarım zayıfladı. ben bilinçsiz budama ile ilgili olduğunu sanıyorum. Hatta önüne çilek diktiğim küçük elma ağacım kurumaya gidiyor. Kurumaya giden ağaçları döndürebilmek mümkünmü dür acaba.
Toprak analizi yaptırmayı da düşünüyorum artık sağolsun Ağaçlar.net.

Tabii ki araları çalı gibi birbirine karışırsa yer yer seyreltilir.
Üzümlerde bu sene ürün güzel. Sürücülerin sürekli ''tek dala bırakın daha güçlü olur,,tavsiyelerinin altında işlerini kolaylaştırma çabaları olduğunu sanırdım. Bu sene kesin öyle olduğunu anladım. İki üç gözlü 1-2 kol daha bıraktırdık. Üzümler iyi eğer besleye de bilirse. Tabii ki asmalarda budama şart ama biz sulama ve gübreleme yapmadık hiç. Kardeşim bundan 4-5 yıl önce gübreletmişti bağını ot baskını oluyor, üzümü de neredeyse olmuyor... anlamak mümkün değil. Hepimize kolay gelsin.

asmalıtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön