Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan
Özellikle domatese koruma amaçlı bir mantar ilacı atmanızı öneririm. Yoksa benim domatesler gibi hastalanırlar.
|
Arada uğrayıp yardımcı oluyorsunuz, sağolun. Özellikle baktım domateslere, sorun yok gibi, yeni dallar verip gelişmişler. Sadece son diktiğim yerli domateslerin birer yaprakları hafiften sararmıştı. Ancak bir dahaki gittiğimde ev yapımı ilacı hepsine tekrar uygulayayım.
Dün tekrar çıktım yukarı, fasulye, barbunya ekeriz hava düzelirse diye. Fakat yine yağmur yağınca bizim iş olmadı. Viyollerdeki karpuz kavun fidelerini dikmek için dahi yerler ıslak. Uygun olan yerlere diktim artık, kimisi sık oldu, kimisini ise çift çift ayırmadan diktim.
Sondaja dalgıç pompa yerleştirmek için geldiler dün. Ev elektriğiyle çalışan mümkün olduğunca birkaç sene az masrafla idare edebilecek bir şey istedik. Eniştede kullanmadığı ufaktan varmış, bakımını yaptı etti dün taktık. Ancak ilk çalıştırmada gelen su milli olduğu için berraklaşıncaya kadar suyu akıtmak gerekiyormuş. Neyse elemanlar geldi, ilk başta kablonun yerleşimine dikkat etmediklerinden çıkarıp tekrar taktılar, bu arada uğraşırken kablolar sürekli yeni ektiğim kavun-karpuzların üzerlerinde dolaştı. Bereket yeni ekildikleri için boyları kısa, hafifçe eğilip büküldüler sadece. Ancak iki ay kadar önce ilk diktiğim domatesin en çiçekli ve güzel olanının üst çiçekli tarafını budamışlar. Suyu saatlerce akıtmak gerekmiş normalde, fazla akıtmadan ilk bulanıklık gitti, bizimde bahçenin kullanmadığımız dip tarafı ile karpuz ekeceğimiz az bir bölüm göl oldu. Kompost çukuru doldu, son attığım karpuz-patates atıkları yüzer pozisyona geçti, inşallah solucanlar başlarının çaresine bakabilmiştir. Sonuçta hangi işi yaparsan yap işi bilmen, işine dolayısıyla da hizmet alan saygı göstermen lazım. Ben bu işi ilk defa yaptırıyorum ancak sen sürekli yapıyorsun. Suyu akıtmadan önce naylon hortum istese (hemen bulabilirdik, veya sorunu söylese ona göre farklı çözüm bulabilirdik) suyu başka bir yere akıtsak olurdu.