View Single Post
Eski 09-06-2014, 00:31   #1389
Plantae
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 10-04-2009
yaban mersini yetiştirmede genel olarak sorunlar benzer göründüğü kadarıyla.
bende benzer sorunları yaşamış biri olarak ki hayatımda bektaşi üzümlerimi ve yaban çileklerimi perişan eden külleme hastalığı ve yaban mersini yetiştirmek için çabaladığım kadar kadar hiçbir şeyle uğraşmadım bitki yetiştirirken hele yaban mersiniyle ilgili okumadığım yabancı yazı kalmadı artık inat ettim yaban mersini konusunda çünkü hem sağlıklı ve lezzetli bir meyve hemde hobi anlkamında yetiştirmek için ideal bir bitki ve saksıda bile ürün rahatlıkla alınabiliyor
5 sene önce ilk yaban mersini fidanımı yetiştirmeye başladım sorun çıkmadı ertesi yıl baharda yavaştan sorunlar başladı öyleki çiçekten yıkılan blucrop ve duke çeşidi yaban mersinlerim gözümün önünde eridi gitti ve bir sonraki baharı göremediler
sorun yaprak sararmasıyla başladı hatta bir ara yapraklar artık neredeyse şeffalaşacak kadar ilerledi sorun tabi hemen aklıma azot veya demir eksikliği geldi bu çapta sorun için
şelatlı demir takviyesi yaptım çok işe yaramadı sadece 1 fidanımın durumu biraz düzelir gibi oldu oda sonunu getiremedi sanırım sorun azot eksikliğiydi
fakat kafama takılan şuydu önceki yıl 50-60cm yeni sürgünler veren fidanlar helede bluecroplarımdan bir tanesi 2 ayda 130 cm kökten sürgün vermişti hemde 13 litre saksıda hani gözümle görmesem inanmazdım o hızda büyümeye inanın her sabah baktığımda sürgünün büyüdüğü net olarak görünüyordu
heralde nazara geldi ya da ben bir hata yapmış olmalıydım nihayetinde mükemmel şekilde büyüyen bu bitkilere ne olmuştuda baharda uyandıktan sonra sorunlar başlamıştı toprak ph sorunu desem toprağını değişmedim demir eksikliği desen aynı toprak azot desen ha keza aylar sonra aklıma geldi kışın yaban mersinlerimin hepsine yanmış büyük baş hayvan gübresi vermiştim ince bir tabaka olarak uygulamıştım ve benim tahminim mikrobiyal aktivite artınca topraktaki azot bloke olmuştu çünkü bitkiden önce mikroorganizmalar kullanmaya başlamıştı azotu ve ayrıca o gübredeki azotta sanırım yabanmersinin hoşuna giden bir azot formu değildi sonuçta bu sadece benim tahminim gerçi okuduğum kaynaklardan aldığım bilgilerden bu sonuca vardım keşke hepsine aynı uygulamayı yapmasaydım genelde kontrol grubu bırakırdım fakat o zaman bırakmadım ve sorunu sadece tahmin etmekle yetinmek zorunda kaldım kimbilir belkide sebebi başkadır
ardından işlerim nedeniyle yaban mersiniyle pek uğraşamadım içimden ben bu kadar nazlıı bitkiyle uğraşamam dedim fakat dayanamadım geçen sene tekrar başladım 1 sene aradan sonra geçen sene sorunsuz geçti bu seneye ise çok iyi başladım şu an çok problemli bir durum görünmüyor yine çiçeklenme üst düzeydeydi fakat çoğunu koparttım bu seneyi gelişime harcaması için
biraz uzun oldu lütfen kimse kusura bakmasın
bence yaban mersini için anahtar kelimeler
1- uygun ph toprak
2- toprakta tuzlanmaya izin verilmeyecek yani sulama suyu önemli
3- kafanıza göre gübre verilmemesi çünkü azot formu önemli ve dahası fazla gübre verilmemesi
Bunları sağlayabiliyorsak ister arazide ister saksıda yabanmersini yetiştirmek çok kolay ve akdeniz ikliminden karasal iklime uygun çeşidi alırsanız sorun çıkarmayacak bir bitki

Düzenleyen Plantae : 09-06-2014 saat 01:33
Plantae Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön