View Single Post
Eski 08-06-2014, 00:05   #1458
ozerkavak
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-01-2008
Şehir: AfyonKarahisar
Mesajlar: 21
Selamlar Tamtutulma,

Öncelikle teşekkürler. Herşeyden önce, 3 dekar ve üzeri arazi bulmakta zorlanıyorum. Halen arazi ile ilgili çabalarım devam ediyor. Yorumlarım ve cevaplarımı satır arasına yazıyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tamtutulma Mesajı Göster
Benim tanıdığım yok. Türkiye'deki badem bahçelerini en iyi Avanos arkadaşımız bilir. Ama epeydir buraya yazmıyor. İsterseniz kendisine bir özel mesaj atın size yardımcı olacaktır.

Şayet size bademle ilgili bilgileri fidan satan kişiler veriyorsa sakın ha sakın inanmayın. İnternette rastladığınız her bilgiye de inanmayın. Size bir toptancı "Bademi şu anda kilosu 25 TL'ye alıyoruz." derse inanın.
-----------
Bilgiyi beren kişi 2. derece akrabam, bağ fidanı üreticisi aynı zamanda kuruyemiş toptancısı. Netleştirdiğim bilgileri aktarayım. (Ticaret borsaları verileri doğruluyor)
- Eveli sene kavrulmamış iç badem ortalama kg fiyatı 18 TL civarında (15-23 TL arası)
- Geçen sene bu rakam dip yapıyor ve ortalama 15 TL civarında (11-20 TL arası)
- Şu anda fiyatlar 25 TL ve zirve yapmış durumda, Kendisi en bol zamanında (kasım 2013) peşin 20 TL den 4 ton almış.
- İthal iç badem kavrulmamış nakliye hariç 11usd+KDV
- Fiyatlar teksas tipi badem kalitesi baz alınarak verildi.
- Nurlu Badem'e ulaşmak zormuş. Şu anda, fiyat toptan 25-35 TL/kg arası değişiyormuş, ton ölçüsünde bulmak zormuş.
---------

Sizin düşündüklerinizi ben de düşünmüştüm. ufak ölçekli bir tesis vs. Ama şimdi pek mantıklı gelmiyor. Bence o konu ağaçlar tam verime yatıp, ürün satmaya, toptancılarla muhatap olmaya başlayınca değerlendirilmeli.

Biz oturup bir hesap yaptık; şayet yeşil kabuğu, kabuğu çıkartıp iç badem satarsanız aslında daha ucuza satmış oluyorsunuz ve zarar ediyorsunuz. Yaptığınız işçilik gideri ve verdiğiniz emek de boşa gidiyor. Yeşil kabuk ve kabuk çoğu kez değerlendirilemiyor. Ayrıca kabuğundan çıkarılan bademler çabuk bayatlar; bozulurlar. Siz iyisimi bahçeniz tam verime yatınca 3-5 ağaçtan 1 kilo yeşil kabuklu badem toplayın. Hepsini ayrı torbalara koyun.

Yeşil kabukluyken tartın; örneğin 1 kg =14 TL (Şu anda fiyatlar bu aralıkta)
Yeşil kabuğu soyup tartın; örneğin 750 gram = 12TL
kabukları kırıp İç bademi tartın; örneğin 250 gram = 8 TL bunun gibi bir hesapla şu anda yeşil kabuklu satmanın daha mantıklı olduğu görülüyor. Ama biz tam ürün almaya bakalım neler değişecek...

Size 25 TL dedikleri badem sanırım Datça civarında yetişen Nurlu Badem. Ferragnes- Ferraduel, Nurlu Badem'den biraz daha ufaktır.

-------------
Size tümüyle katılıyorum. Doğru karar ağaçlar verime geçtiğinde piyasa koşulları değerlendirilip yapılmalı.
-------------

Saygılar...
--------

Son olarak diyebilirim ki, önce patlatma ve gübreleme, ardına derin(120-150cm) dikim çukurları açarak toprağına göre gübreleme yapmak ve fidanı bu zengin ortama dikmek, toprak altı veya üstü damla sulama yapmak, bahar, yaz, sonbahar rutin budama ilaçlama ve bakımlarına dikkat etmem gerektiği, bahar ve yaz aylanında en az 2 kez zaralıi hastalık vs kontrolü yapmama gerektiği, bunları yapabilrsem, don riski düşük bölgelerde 8. tıldan sonra dekara 60-240kg arası (ortalama 150 kg/dk iç badem), verim beklentim olması gerektiği söylendi. Fiyat için de son 3-5 yılın enflasyondan arındırılmış ortalamasını almak makul görünüyor.

Bu kadar hesap kitap ve dünya işi yeter, Dün Kılıçarslan beldesinin yakınlarındaki orman yoluna girip biraz tırmandım ve meşe ormanında biraz zaman geçirdim. Afyon'a kırk ikindiler erken geldi bu sene. yer yer haziranda mantar, her dal filiz.

Saygılarımla,

ozerkavak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön