Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan
Sn pria., Önce gladiol Bol ışık (güneş) almalıdır. Yatmaması için en az 8-10 cm derine dikilir ki üstteki kalın toprak tabakası yatmayı engeller. Aralık mesafeler ne kadar fazla olursa o kadar bol ışık alır bu da gelişmesini doğrudan etkiler. Tarla dikimlerinde 15-20 cm aralık verirler.
Bu yıl uyum yılı fikrinize katılmıyorum. Glayör fazla seçici değildir, arsız dır. asıl mesele gelecek yıl olacaktır. ana soğan çok irileşebilecek standart dışı olacak, yavruları ise sert kabuklu kralen ler ki bunları diktiğinizde (seneye) çimlendirme sorunu yaşayabilirsiniz.
Kolay gelsin
|
Sayın kgursan,
Glayöllerim sabahtan akşama dek güneş alan ön balkonumda..bu noktada iyi olabildiği kadar besleneceklerini umuyorum..
Ayrıca, dediğiniz gibi glayölün uyum sorunu yaşamayan, arsız bir bitki olmasına da sevindim.
''Kralenlerin çimlendirilmesi konusunda şimdiden kafa yormaya, araştırmaya başladım bile:
Kralenler sert bir kabukla kaplı oldukları için, iri olanları daha iyi çimlenir. Çimlenmeyi kolaylaştırmak için, kralenler hasat edildikten sonra 20-25°C'de depolanır.
Dikimden 2 ay önce sıcak su uygulaması yapılır. Bu işlemde kralenler 24 saat müddetle 15-20°C'lik suda iki üç defa tutularak yumuşatılır. Daha sonra 53-55°C'lik suda yarım saat tutulurlar. Bu suyun 57°C'nin üzerine çıkmamasına dikkat edilmelidir. Daha sonra ılık suya daldırılarak soğutulurlar. Soğutulan kralenler havadar ve gölge bir yerde kurutulurlar ve ekim zamanına kadar 10°C'de muhafaza edilirler. ''
http://organikoop.com/glayol-(gladiolus-spp-)
Bir de ilaveten şöyle bir öneri var:
''....
Başka yöntem ise ekim yapılmadan 24 saat önce 10 litre suya 1 kg tuz eriyiğin içine kralenleri 24 saat tutmakmış.''
http://www.agaclar.net/forum/666311-post110.htm
Kralenlerin çimlenme yüzdesini arttırmak için bu öneriler sizce de doğru mudur acaba ? Daha başka önerileriniz varsa yazabilir misiniz ?
Teşekkür ederim.