Öncelikle tüm ceviz dostlarına selamlar ismim Çağrı siteye üyeyim fakat yazışma konusunda pek aktif bir üye değilim, ceviz yetiştiriciliğinde kendi araştırmalarım dışında en çok faydalandığım yer ağaçlar.net sitesi oldu.
Benim Sivas da 40 ağaçlık (kaman) ceviz bahçem var bu bahçe 2001 yılında kuruldu.
Bahçe kurulduğunda ceviz konusunda haliyle pek bilgi sahibi değildim babam ve dedem kurulum ve fidan seçiminde aktif oldular, bu bahçeden geçen sene 36 ağaçtan olmak üzere 200 kg ceviz alındı, cevizlerin bir kısmını 1-2 yaşlarında iken domuzlar kırdı ve haliyle çoğu aşısız durumda dipten sürdü vede verim düştü.
Bu sene tüm köy ve çevre köylerde cevizleri soğuk vurdu cevizleri diyorum aslında tüm meyve ağaçlarını vurdu ancak cevizler uçlardan kuruyup tekrar sürmeye başladılar 5 haziran itibariyle bu fotoyu ekleyeyim.
Benim değerli üyelerimize 2 sorum olacak.
1-) Mevcut bahçemden daha çok verim almak için neler yapabilirim (örneğin kesip kabuk aşısı için çok mu geç veya kabuk aşısı yapılabilirse kaman cevizine fernor aşılayabilirmiyim) fernor konusu ikinci sorumda.
2-) İkinci bir bahçe kurmayı planlıyorum aslında plan demiyelim 2015 baharda kısmetse ağaçlar dikilecek rakım ve soğuk ele alındığında fernor cevizinde karar kıldım dikilecek bahçenin rakımı 1415 m ( bahçe 160 ağaçlık olacak)
İkinci sorum soru değilde yardım isteği, alacağım fernor ceviz fidanlarının gerçekten o cins olmasını istiyorum ve güvenilir satıcıyı nerede bulacağım konusunda değerli üstatlardan yardım istiyorum, Ankara da hobi bahçem için ağaç aldığım fide satan yerler var ancak ceviz konusunda bilgileri konusunda şüphelerim var , ben bu yerlerde şöyle olaylarla karşılaşıyorum satıcıya fernor cevizi dikeceğimi bu cevizin belirli iklimler için ideal olduğunu söylüyorum
Cevap: abi ben sana bir ceviz getirecem 2. senede meyve veriyor süper
Uzun lafın kısası ben fernor fidesi seçimi ile ilgili güvenebileceğim satıcıyı nereden bulabilirim, Ankara da ikamet etmekteyim Türkiyenin her yerinden fide alımı yapabilirim, internette gezen çok fazla firma var bu sitede çok fazla ceviz bahçesi kurmuş ve ürün almış üreticiler var bizzat sizlerden bilgi almak istiyorum.