Merhaba Arkadaşlar,
Domates fidelerinin 1 haftalık gelişimini paylaşmak istedim. İlk resim, kökleri topraktan temizlenmiş, diğeri viyolden çıkarıp sisteme aldığım fide. Birincisinin kök gelişimi diğerine göre çok daha iyi görünüyor. Ayrıca her ikisinin de üzerinde çiçekler açmaya başladı. Bu fideleri iş yerimden aldım, arazimiz müsait olduğundan kahvaltıda kendimiz yemek için, her sene bahçıvanlarımız sağolsunlar, 30-40 domates ve biber fidesi ekerler. Bendekiler de fazla kalanlardan. Bugün gidip baktığımda iş yerimdekilerin üzerinde daha bir tane bile tomurcuk yok. Bendekilerin gelişimi daha iyi gibi görünüyor. Kökler de saksıdan çıktıklarına göre bu iyiye işe işaret diye düşünüyorum.
Tek sıkıntım PH. Sabah evden çıkarken 5,5-6,0 arasına düşürüyorum, akşam geliyorum 7,0 - 7,5 arasına çıkmış. Tekrar düşürüyorum, sabah bakıyorum tekrar çıkmış. PH'ı düşürmek için 1 litrelik şişede, suda erittiğim limon tuzunu kullanıyorum. PH'ı yaklaşık 3. Bu sudan 100 ml ekleyince PH 5,5 - 6,0 aralığına düşüyor. Bu arada her gün 200 ml su eklediğim için EC değeri de değişiyor. Bugün aynı sekilde PH'ı 3 ve EC'si 2,5 olan su hazırladım. En azından EC daha stabil olur diye düşünüyorum.
Birşey sormak istiyorum. PH'ın 12 saatte bu kadar çok değişmesi limon tuzundan mı kaynaklanıyor? Bunun yerine hidroklorik, sülfürik, fosforik asit veya PH Down gibi kimyasallar kullanırsam PH'ın yükselmesi daha uzun süre alır mı?
Ayrıca akvaryum tecrübelerimden bildiliğim, PH değerlerindeki ani düşme veya yükselmeler balıklar için hayati önem taşır. Bu bitkiler için de geçerlimidir?
Son olarak internette bulduğum bir bağlantıyı paylaşmak istiyorum. Basitçe bir dozajlama sistemi.
- Me My Self & My Reef
Böyle bir düzeneğin söyle bir faydası olabilir; kendim için, 12 saatte 100 ml PH'ı 3 olan limon tuzlu çozelti ile PH'ı 6 civarında tutabileceksem, 12 saatte 100 ml damlayacak kadar ayarlanırsa, PH'ı istediğim değerler aralığında daha uzun süre tutabilirim diye düşünüyorum. Tabi denemeden öğrenemeyiz.