Merhaba arkadaslar,
Yaklasik 1 aydir bu basliga yazmiyormusum.Su an icin elimde yasayan 2 tane gliricidia sepium olmakla beraber Turkiye'de toplam 6 tane oldugunu tahmin ediyorum.
charlaux - 2
peyyide - 4
Tabii bu tahmini Alfred Heilbroon Botanik Bahcesi'nin muduruyle olan konusmamdan yurutuyorum; belki bu tur birilerinin ilgisini cekmistir ya da umarim ceker cunku sicak bolgelerde cok kolay yetisebilen hatta uyku duzenine bile adapte olan bir tropik tur. Kendi bitkilerimden 3 yil icinde gozlemledigim kadariyla saglam koklu oldugu surece kisin genelde yapraklarini dokuyor bahar ortalari yaz baslangici gibi yaprak cikartiyor. Durumun 3 yildir boyle olusunu fidanlar ulkenin genel durumuna uyum saglamis olarak algiyalabilir miyiz bilmiyorum ancak Cekmekoy'de oturdugum ve normal bitkiye gosterdigim ozenin fazlasini gostermedigim dikkate alinirsa tohumdan yetistirilen turun uyum saglayabilecegi yonunde.(Wikipedia'ya gore kesildigi zaman uyku durumuna giriyormus ) Gecen ay aldigim haberlerle de Adana'da yasayan sn.peyyide'nin Gliricidia Sepium'larinin 1 tanesi disinda durumunun iyi oldugunu ogrenmistim. Agacin Afrika'da ve tropik bolgelerde erozyon ve topraktaki nitrojen icin kullanildigini okudum.Kuruyan dallarinin da soguk alginligi,deri kasintilari icin kullanildigi soyleniliyor.Aslinda 50 tohum 8 liraya gelecegi icin 2 kisi denilebilir diye dusunuyorum.
|